De mooiste wandelroutes
aan de
Franse Atlantische kust

Langs de Atlantische kust in Frankrijk kun je te voet de mooiste plekjes ontdekken. Hier vind je diverse wandelroutes met fascinerende landschappen en natuurlijke schoonheid:

  • Verken op het vasteland en de eilanden schaduwrijke naaldbossen, schitterende stranden en indrukwekkende natuurmonumenten.
  • De meeste routes kennen slechts geringe hoogteverschillen, wat ze perfect maakt voor wandelaars met weinig ervaring en gezinnen met kinderen.
  • Wandel boven de glinsterende golven van de Atlantische Oceaan, door charmante badplaatsjes en rustige paden waar je bijna niemand tegenkomt.
  • Geniet van de prachtige flora en fauna en laat je betoveren door de authentieke sfeer van pittoreske havenstadjes.
  • Na een dag wandelen kun je ontspannen in een van de vele bistro’s, cafés en restaurants om bij te komen met spijs en drank.

Voor specifieke informatie over wandelroutes in de buurt van je vakantieplaats aan de kust, kun je het beste contact opnemen met het plaatselijke toeristenbureau (Office de Tourisme). Daar vind je brochures en advies van experts die de omgeving goed kennen.

 

Bildquelle: © CDT64 P. Gaillard

5 wandelroutes aan de Franse Atlantische kust

Pays Basque: de kustwandelroute Le sentier de littoral
(etappe Bidart – Socoa)

Een wandelaar kijkt uit over de bergen en de zee in Pays Basque.

Vanaf het uitkijkpunt hebben wandelaars een heerlijk uitzicht op de bergen en de zee.
© F. Makhlouf

Het kustpad van Bidart naar Socoa via Guéthary en Saint-Jean-de-Luz biedt fantastische vergezichten. Een wandeling over de Sentier de littoral is zeker een van de beste manieren om de schoonheid van de Baskische kust tussen de Pyreneeën, stranden en rotsformaties te ontdekken. Het pad is geschikt voor wandelaars van alle niveaus en je kunt het ook in etappes opdelen.

Het deel vanaf het strand van Erretegia tot aan de kleine haven van Saint-Jean-de-Luz kost je zo’n 3,5 uur. Bezienswaardigheden op dit ongeveer 13 kilometer lange traject zijn de kapel Sainte-Madeleine, de stranden Plage de Cenitz en Plage de Lafitenia, de botanische tuin en de groene landtong van Sainte-Barbe met heerlijk uitzicht op de oceaan.

Nuttige informatie: https://pratique.tourisme64.com/itineraire/bidart/le-sentier-littoral-de-bidart-a-saint-jean-de-luz/ITIAQU064FS0000W.html

Meer informatie: https://www.biarritz-pays-basque.com/top-activities/rambling/the-coastal-footpath/ 

Afstand: 13,3 kilometer

}

Duur: 3,5 uur (te voet)

Zwaarte: gemiddeld

Landes : Sentier de découverte de la Mailloueyre

Een wandelaar kijkt uit over de bergen en de zee in Pays Basque.

© OTI Mimizan

Een wandelaar kijkt uit over de bergen en de zee in Pays Basque.

© OTI Mimizan

Deze wandelroute met een lengte van 3,6 km voert door een natuurreservaat en een Natura 2000-gebied. Net achter de duinenrij slingert hij zich door een bos vol zeedennen, waarvan sommige door weer en wind merkwaardige vormen hebben aangenomen. Als je geïnteresseerd bent in de lokale fauna, sla dan vooral het kleine meertje van Mailloueyre met het observatorium niet over. Vanaf de top van het duin heb je een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan aan de ene kant en het bos aan de andere kant.

In het toeristenbureau van Mimizan kun je een gratis topoguide krijgen, waarmee je een beter beeld krijgt van het kustlandschap, de wetlands en de rijke flora en fauna.
meer informatie op de website van het toeristenbureau van Mimizan

Afstand: 3,6 kilometer

}

Duur: 2 uur 

Zwaarte: licht

Wandelen in het natuurreservaat Réserve naturelle de l’Étang de Cousseau

Étang de cousseau

Idyllisch uitzicht in de Étang de cousseau

In Lacanau ligt het Réserve Naturelle de Cousseau, een natuurgebied van 830 hectare aan het meer Étang de Cousseau, waar je heerlijke natuurwandelingen kunt maken.

Je begint deze wandeling op de parkeerplaats in Marmande, waar je komt vanuit Lacanau-Océan via de D6E1 richting Carcans-Maubuisson. De volledige route is aangegeven met wegwijzers en informatieborden vertellen je alles over de belangrijkste dier- en plantensoorten in het reservaat.

Geniet van de rust in dit voor de regio zo typische landschap, van duinen met aardbeibomen en steeneiken tot moerassen en door biezen omrande open plekken.

Vanaf een uitzichttoren heb je een prachtig uitzicht over het meer. Je kunt nog meer te weten komen met een van de thematische wandelingen die hier worden aangeboden. Informatie daarover krijg je bij het Office de Tourisme in Lacanau.

Meer informatie: https://www.medoc-atlantique.co.uk/fiches/reserve-naturelle-nationale-de-letang-de-cousseau/

Afstand: 7,5 kilometer

}

Duur: 2 uur 45 minuten

Zwaarte: gemiddeld

La Corniche vendéenne – van Saint-Jean-de-Monts naar Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Luftaufnahme Corniche

Een blik in vogelvlucht op la Corniche vendéenne
© Alexandre Lamoureux

Deze wandelroute met 23 kilometer lengte maakt deel uit van het lange-afstandswandelpad GR8.

De etappe begint in Saint-Jean-de-Monts. Tijdens de wandeling doe je je longen goed met frisse lucht waarin je de typische geur van pijnbomen en zilte zeelucht ruikt. Je doorkruist een bos met pijnbomen en steeneiken en komt aan in het dorp Sion. Daarna voert de tocht verder langs de Corniche vendéenne, een drie kilometer lang kustgedeelte van graniet dat tussen de Atlantische Oceaan en stadjes uit de belle époque ligt. Je zult al snel zien waarom deze steile kust is uitgeroepen tot Site Naturel Remarquable. De wandeling eindigt in het vissersplaatsje Saint-Gilles-Croix-de-Vie, dat bekend staat om haar sardines. Hier ervaar je de bijzondere sfeer in de haven en op de kades.

Meer informatie: https://uk.payssaintgilles-tourisme.fr/explore/ideas-and-inspiration/explore-the-fishing-port-and-marina-in-saint-gilles-croix-de-vie/

Afstand: 23 kilometer

}

Duur: geen gegevens

Zwaarte: licht

Loire-Atlantique: Wandelen op het douanierspad Sentier des douaniers in Saint-Nazaire – GR®34

Chemin des douaniers

Het legendarische douanierspad in Loire-Atlantique
© Alexandre Lamoureux

Deze wandeling voert over de laatste etappe van het legendarische douanierspad ofwel sentier des douaniers, de GR34. Deze lange-afstandswandelroute volgt de Bretonse kustlijn en eindigt in Loire-Atlantique, bij de brug van Saint-Nazaire aan de monding van de Loire.

Tussen Pornichet en Saint-Nazaire biedt dit kustpad fantastische vergezichten, met afwisselende landschappen en vele baaien. Onderweg passeer je vele traditionele vissershutjes op poten of op rotsen, die aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden gebouwd. Vandaag de dag zijn er van deze onderkomens nog ongeveer 200 over in Loire-Atlantique. Ze zijn zeer fotogeniek en daarom zeer geliefd bij wandelaars.

Als je mooi weer treft, glinstert het zeewater beneden je. Stormachtige dagen bieden het spektakel van oceaangolven die tegen de kliffen slaan.

De vuurtoren van Ville-ès-Martin, die in 1865 in gebruik werd genomen, ligt in de gemeente Saint-Nazaire aan het kanaal Chenal de Bonne-Anse. Verder kom je onderweg nog langs de bunkers van de voormalige vesting Fort de l’Ève. Deze werden door de Duitsers voorzien van gevels, om zo hun geschut te camoufleren tegen de aanvallen van de geallieerden. In Saint-Marc sur mer kun je uitrusten op het beroemde strand Plage de M. Hulot, waar Jacques Tati zijn beroemde film Les Vacances de Monsieur Hulot opnam.

Meer informatie: https://en.labaule-guerande.com/hiking.html

Afstand: 8,5 kilometer

}

Duur: 2 uur 15 minuten

Zwaarte: gemiddeld

Charente-Maritime: een rondweg op Île d’Oléron

Die Pointe de Gatseau auf der Ile d'Oléron

Pointe de Gatseau op Île d’Oléron
© A. Thibaudeau

Je kunt de Franse natuur niet alleen te voet verkennen op het vasteland, maar ook op de eilanden in de Atlantische Oceaan. Op deze rondweg op Île d’Oléron loop je door bossen, langs de Atlantische kust en over prachtige stranden.

Je begint en eindigt deze wandeling van 16 kilometer op de parkeerplaats van het strand Plage de Gatseau. Hier geniet je eerst van de frisse boslucht te midden van brem en hulst, waarna je verder gaat over het strand. Bedenk dat je hier op het zand loopt. Het wordt aangeraden om dit deel 3 uur vóór of na hoogtij af te leggen, omdat het zachte zand niet beloopbaar is wanneer het water tot aan de duinen komt.

Bezienswaardigheden onderweg zijn de zeestraat van Maumusson tussen Île d’Oléron en het schiereiland Presqu’île d’Arvert, evenals de grote baai van Gatseau met haar verbluffende landschap. Ten slotte kom je bij de zuidpunt van Île d’Oléron, ver van alle autoverkeer en gewoel op het strand, en eindigt de tocht op je vertrekpunt Saint-Trojan-les-Bains.

Meer infromatie: https://www.oleroneiland.nl/decouvrir/l-ile-d-oleron-et-le-bassin-de-marennes

Afstand: ca. 16 kilometer

}

Duur: 4 uur 55 minuten

Zwaarte: gemiddeld

Nog meer zin in …

 Strandvakantie 

 Culinaire specialiteiten