Natuur in Frankrijk beleven aan de Atlantische Kust

Zin in frisse lucht? Ontdek de prachtige natuur van Frankrijk aan de Atlantische Kust. Onze uitgestrekte originele landschappen, beschermde natuurgebieden en natuurparken wachten op je voor een unieke natuurbelevenis.
De geur van het kreupelhout in de herfst en de pijnbomen in de zomer, pittoreske panorama’s, groene valleien, opspattend water, het warme zand tussen je tenen …

De Atlantische kust van Frankrijk biedt je natuur in zijn puurste vorm. Zet je dagelijkse zorgen even opzij en geniet met al je zintuigen. Te voet, te paard, per fiets, per boot – benut de vele mogelijkheden die worden geboden! De trekvogels en alle andere zomergasten op deze plaatsen laten je zien hoe het moet …

Natuur in Frankrijk beleven aan de Atlantische Kust

Zin in frisse lucht? Ontdek de prachtige natuur van Frankrijk aan de Atlantische Kust. Onze uitgestrekte originele landschappen, beschermde natuurgebieden en natuurparken wachten op je voor een unieke natuurbelevenis.
De geur van het kreupelhout in de herfst en de pijnbomen in de zomer, pittoreske panorama’s, groene valleien, opspattend water, het warme zand tussen je tenen …

De Atlantische kust van Frankrijk biedt je natuur in zijn puurste vorm. Zet je dagelijkse zorgen even opzij en geniet met al je zintuigen. Te voet, te paard, per fiets, per boot – benut de vele mogelijkheden die worden geboden! De trekvogels en alle andere zomergasten op deze plaatsen laten je zien hoe het moet …

Puur natuur in de regio Loire-Atlantique

Een bootje vaart op een meer in natuurpark Briere in Frankrijk.

Natuurpark Brière © A. Lamoureux

Boottochten

Doop je peddel of boom geruisloos in het water en ontdek de geheimen van het regionale natuurpark Brière. De mooiste ervaringen vind je bij zonsopgang en zonsondergang, wanneer de wilde natuur tot leven komt en een rustgevend schouwspel biedt.
De lange, rechte kanalen geven een goede indruk van de enorme omvang van deze plek. Wil je deze wereld nog beter leren kennen, maak de reis dan samen met een gids. Tijdens het varen ontdek je geheim na geheim.

Meer informatie: https://en.labaule-guerande.com/

De zoutpannen van Guérande in Frankrijk.

Zonsondergang over de zoutpannen van Guérande © A. Lamoureux

De zoutpannen van Guérande

De zoutpannen vormen de oude schatkamers van Guérande en creëren een ongelooflijk mozaïek van 2000 hectare aan kanalen en bekkens, waarin het fijne fleur-de-sel-zout wordt geboren uit het binnenstromende zeewater.

Verken deze unieke en fascinerende wereld te voet, per fiets of per auto en ontdek de geheimen van een ongelooflijk proces waarin de zoutboeren met eeuwenoude kennis gebruikmaken van het zeewater, de zon en de wind. In de tentoonstelling Terre de Sel in het huis van de zoutmakers Maison des Paludiers, in het openluchtmuseum in Guérande en in het zoutmuseum Musée des Marais Salants in Batz-sur-Mer leer je alles over de geschiedenis van deze culinaire smaakmaker.

Voor de tentoonstelling Terre de Sel worden ook rondleidingen in het Duits aangeboden.

Meer informatie: https://en.labaule-guerande.com/

De zoutpannen van het eiland Noirmoutier

De zoutpannen nemen een derde van het eiland in de gemeenten Noirmoutier en L’Epine in beslag. Dat is het resultaat van de gestage groei van de handel in dit witte goud van de 16e tot de 18e eeuw. Zelfs tot in de jaren ’70 speelde zout nog een belangrijke rol in de economie van het eiland. Hier wordt zout nog steeds met de hand gewonnen volgens de traditionele methodes. Alle zoutpannen zijn de hele zomer en in de vroege herfst te bezoeken, en ook de vele zouthutten langs de paden trekken veel bekijks. Koop hier je fleur-de-sel, fijn en grof zeezout en zeekraal direct van de producenten.

Meer informatie: https://www.ile-noirmoutier.com/en

 Luchtfoto van het strand van de Gois aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Luchtfoto van de Gois © Vendée Tourisme

Le Gois, een bijzondere plaats

Het bijzondere van het eiland Noirmoutier is ook de manier waarop je het kunt bereiken: over de brug of over de ‘Passage du Gois’, een 4 kilometer lange weg van Beauvoir-sur-Mer naar Noirmoutier die alleen bij eb begaanbaar is. De ‘Passage du Gois’ is wereldwijd uniek en vormde lange tijd de navelstreng van het eiland, totdat de brug werd gebouwd in 1971.

Visserij in de monding van de Loire aan de Atlantische kust in Frankrijk.

Visserij in de monding van de Loire, Mindin, Saint-Brevin-les-Pins © A. Lamoureux

De monding van de Loire

Zout en zoet water ontmoeten elkaar in de monding van de Loire, met Saint-Nazaire aan de ene kant en Saint-Brevin-les-Pins aan de andere. Als groot wetlandgebied speelt de riviermonding een belangrijke rol in deze regio, vooral voor het Lac de Grand-Lieu, en voor de moeraslanden bij Brière en Guérande. De moeraslandschappen en waterrijke gebieden rondom de riviermonding vormen een groene ruimte van maar liefst 18.000 hectare, het resultaat van de interactie tussen mens en natuur. In deze omgeving staan 300 landbouwbedrijven en 250 waterkrachtcentrales, en er zijn maar liefst 700 bloeiende plantensoorten en 250 soorten vogels te vinden.

Bovendien eindigt hier de fietsroute ‘La Loire à Vélo’. Vanuit Nantes, waar de nabijheid van de zee en de getijden al merkbaar is, vertrek je om de monding te verkennen. Ontdek aloude vissersdorpen zoals Trentemoult en Paimboeuf, de kunstwerken langs het Parcours Estuaire en de indrukwekkende Saint-Nazaire-brug.

Onder de kunstwerken langs het ‘Parcours Estuaire’ in Saint-Brevin-les-Pins bevindt zich ook een gigantische zeeslang, die zeker een bezoekje waard is.

Meer informatie: http://www.visit-saint-nazaire.com/

Puur natuur in de Vendée en Charente-Maritime

De Marais Poitevin

Marais Poitevin, gelegen in de departementen Vendée en Charente-Maritime, is qua oppervlakte het grootste moerasgebied in West-Frankrijk en het op één na grootste wetland van Frankrijk. Het kent een grote verscheidenheid aan bijzondere flora en fauna.

Verschillende aanlegplaatsen bieden de mogelijkheid om de waterwegen van dit ‘groene Venetië’ te verkennen. In de schaduw van de essen liggen schippers met ‘plates’ (traditionele platte boten) voor je klaar om je op verzoek naar de majestueuze poorten van de Abdij van Maillezais te brengen.

Of maak een ontspannen fietstocht met het hele gezin! De meer dan 300 kilometer aan bewegwijzerde routes brengen je naar diverse pittoreske dorpjes.

In de baai van L’Aiguillon komen alle kanalen en rivieren samen die door de wetlands en droge gronden slingeren. Daarmee speelt de baai een sleutelrol in het ecologische evenwicht van het moeras van Marais Poitevin. Vanwege het dagelijkse ritme van de getijden verandert het landschap continu. Vandaag de dag is deze baai een van de belangrijkste pleisterplaatsen voor trekvogels in Frankrijk, om een tussenstop te maken of zelfs de winter door te brengen.

Meer informatie: http://www.vendee-toerisme.nl/

Een bootje op het water van Marais Poitevin in Frankrijk.

Het moerasgebied Marais Poitevin

De kust van de Zuid-Vendée: beschermde natuurgebieden en vogelgebieden

La-Faute-sur-Mer en L’Aiguillon-sur-Mer kennen drie beschermde vogelgebieden: La Pointe de l’Aiguillon, La Casse de la Belle Henriette en La Pointe d’Arçay. En vlak in de buurt, in het dorp Saint-Denis-du-Payré, ligt het nationale natuurgebied Michel Brosselin.

Voor meer informatie: https://en.reservenaturelle-saintdenisdupayre.fr/

Een luchtfoto van de zee en het strand aan de Atlantische Kust in Frankrijk.

Het bos van het Pays-de-Monts: de vrijheid om je passie te beleven!

Verken de bossen te paard, op de fiets of te voet. Vergeet dan vooral niet om een tussenstop te maken bij Belvédère-du-Pey-de-la-Blet. Dit schitterende uitkijkpunt is 25 meter hoog en herinnert met zijn vuurtorenvorm aan de maritieme cultuur van de Barre-de-Monts-Fromentine.

Wil je dit bos op een leuke manier beter leren kennen, bezoek dan Biotopia. Hier ga je op een avontuurlijke reis met augmented reality!

En in het Explora Parc komen sportievelingen aan hun trekken met klimparcoursen, oriëntatielopen, tennis, paardrijden en boogschieten.

Een luchtfoto van een bos aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

© Alexandre Lamoureux

Die Umgebung von Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Corniche Vendéenne in Saint-Hilaire-de-Riez: de ruige rotskust is hier 3 kilometer lang. Een apart fiets- en wandelpad leidt je naar prachtige uitzichten op de rotsformaties die uit de oceaan steken, Les 5 Pineaux en Le Trou du Diable (het Duivelsgat).

Brétignolles-sur-Mer: aan de Côte de Lumière, in het hart van de kuststreek van de Vendée en waar de meeste zonuren aan de Atlantische kust worden gemeten, lokt de stad Brétignolles-sur-Mer met zijn wilde kustlandschap. Meer dan 13 km aan zand en rotsen wisselen elkaar af en bieden uitzicht op prachtige stranden en populaire surfsportlocaties.

Een luchtfoto van de rotskust van Corniche Vendéenne in Frankrijk.

Corniche Vendéenne

De Côte Sauvage en de Zoo de La Palmyre

De Côte Sauvage strekt zich 20 km uit van Pointe Espagnole in het noorden van het schiereiland Arvert tot aan de vuurtoren Phare-de-la-Coubre. De kust wordt omzoomd door het Forêt-de-la-Coubre dat via fietspaden is te verkennen. Eenmaal aangekomen bij de kust kun je kiezen uit vier fraaie zandstranden. Ook kun je bezienswaardigheden bezoeken zoals de dierentuin Zoo de la Palmyre, waar meer dan 1600 dieren en 115 verschillende diersoorten zijn te bewonderen. Dit is een leuk uitje voor het hele gezin!

Meer informatie: http://la-tremblade.com en https://www.zoo-palmyre.fr/en

De Côte Sauvage, natuur en zee in Frankrijk.

© A. Lamoureux

Kom dicht bij de natuur

Gras, een meer en paarden op het eiland Madame in Frankrijk.

Het eiland Madame © Marika Domenici

Het eiland Madame

Het eiland Madame is het op één na kleinste eiland van Charentes Maritime en heeft een elegante maar tegelijkertijd wispelturige uitstraling. Het eiland is verbonden met het vasteland door een natuurlijk ontstane landengte, een zogenoemde tombolo. Deze bestaat uit zand en stenen die door de zee worden meegevoerd, waardoor hij regelmatig verschuift.
De oceaan oefent met de getijden een grote invloed uit op het Île Madame: bij eb is het eiland bereikbaar, bij vloed niet meer. Speel zelf eens Robinson Crusoe in dit uitgestrekte landschap. Het eiland biedt 75 hectare aan natuur met zoutpannen, zeekraal, fleur-de-sel (‘bloem van zout’), kokkels en nog veel meer. De kust van het eiland is wild en mooi, met zijn elegante en kleurrijke steigers. Hier kun je de verse vangst bewonderen, zoals tong en schol.

De monding van de Gironde

De monding van de Gironde is het grootste estuarium van West-Europa, en het best bewaarde. Het heeft een oppervlakte van 635 km², is 75 km lang en 12 km breed. Een echte Mississippidelta! Langs de wijngaarden van Médoc, Blaye en Bourg liggen allerlei eilanden, waarvan je er drie per boot kunt bezoeken vanuit Bordeaux, Blaye, Bourg en Pauillac: de eilanden Patiras, Margaux en Nouvelle. Aan deze monding vind je ook de Verrou Vauban (citadel van Blaye, fort Pâté en fort Médoc), een verdedigingscomplex ontworpen door Vauban dat tot het Unesco-werelderfgoed behoort. Daar staat tevens de vuurtoren van Cordouan, de oudste vuurtoren in Europa (1611), die nog steeds bewoond wordt door vuurtorenwachters en die is opengesteld voor het publiek.

Meer informatie: https://www.estuaire-gironde.fr/

 

Water in natuurpark Etang de Cousseau aan de Atlantische kust van Frankrijk.

© David Remazeilles

Nationaal natuurpark Étang de Cousseau

Slechts 3 km van het drukke zeestrand in Lacanau ligt een 875 hectare groot natuurpark verborgen in de duinen en omgeven door bos naast het grootste natuurlijke zoetwatermeer in Frankrijk (Lac de Hourtin et de Carcans). Een wonder uit een andere tijd met oeroude dennen en eiken. Er worden talloze rondleidingen aangeboden om de geheimen van burlende herten, de zeekoeien van Les Landes, de traditie van de harswinning en de geschiedenis van het departement Les Landes te ontdekken.

Meer informatie: www.medoc-atlantique.de

Vogels in het water in een natuurgebied aan de Atlantische Kust in Frankrijk.

Réserve du Teich

Een paradijs voor wilde vogels

Het vogelpark van Le Teich verwelkomt je in een beschermd natuurgebied van 120 hectare groot, dat zodanig is ontworpen dat wilde vogels zich hier graag vestigen. Bossen, weiden, kwelders, lagunes … de diversiteit aan habitats trekt allerlei soorten vogels aan, met tot wel 260 verschillende soorten stand- en trekvogels. Goed verborgen in een van de vele vogelkijkhutten op het terrein zie je de vogels van dichtbij en onder optimale omstandigheden.

Meer informatie: reserve-ornithologique-du-teich.com/en

Strand en zee in natuurgebied Le Courant d’huchet in Frankrijk.

Le courant d’huchet © Hiousi

Réserve Naturelle du Courant d’Huchet

Natuurliefhebbers wacht een uitzonderlijk weelderige flora en fauna in het beschermde natuurgebied van Courant-de-Huchet dat zijn natuurlijke karakter heeft weten te behouden. Voor wandelingen onder begeleiding is de brug Pichelèbe aan de D328 in Moliets het ontmoetingspunt. Een rondleiding over een traject van 2 km duurt 2 uur. De receptie is geopend van april tot september en herbergt een tentoonstelling. De toegang is gratis. Of bevaar de Courant-de-Huchet met een open platbodem met schipper om deze ‘Amazone van Les Landes’ te bewonderen.

Twee mensen kijken uit over een meer in het wetland van Orx in Frankrijk.

In de wetlands van Orx @ Sebastien Chebassier

Het wetland van Orx

Dit natuurreservaat voor vogels in de wetlands van Orx biedt optimale uitkijkpunten en is kindvriendelijk ingericht.

Een treintje in genaamd Train de la Rhune aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Train de la Rhune © PTR

De Train de la Rhune in Sare

De twee rijtuigen van deze authentieke tandradbaan uit 1924 brengen de passagiers naar de top van Rhune op 905 meter hoogte. Van daar heb je een adembenemend uitzicht op de Franse en Spaanse kust, evenals op de bergketens van de Pyreneeën.

35 minuten stijgen met 9 km/u door de wilde natuur; hier zie je veel pottoks, taaie Baskische pony’s die hier in het wild leven, Manech-schapen en vale gieren. Als je een goede wandeling niet schuwt, kun je de terugtocht ook te voet afleggen.

Meer informatie: https://www.rhune.com/en/

Nog meer zin in …

 Culinaire specialiteiten

 Bezienswaardigheden