Karte Gironde

Gironde

De Gironde kunnen we het best beschrijven met veel superlatieven: in het grootste departement van Frankrijk vind je de edelste wijnen uit de Bordeaux, het hoogste stuifduin en het grootste estuarium van Europa. Proef de beroemde oesters van het Bassin d’Arcachon en beleef een onvergetelijke vakantie in Frankrijk aan de fantastische stranden langs de Atlantische Oceaan, in de prachtige landschappen en bij de vele culturele bezienswaardigheden.

Foto: © David Remazeilles (Gironde Tourisme)

Vakantie voor levensgenieters

Een vakantie in Gironde is een feest voor je ogen en je tong. Meteen onder de monding van de Gironde ligt een paradijs voor wijnliefhebbers: de wijnroute voert langs de mooiste ch√Ęteaus van de M√©doc, waar wijnbouwers je uitnodigen voor rondleidingen en wijnproeverijen. Ook Bordeaux, als bruisende metropool en mondiale wijnhoofdstad, moet je natuurlijk niet overslaan. Liefhebbers van zon, zand en zee komen in Gironde ook aan hun trekken, met plaatsen als

Lacanau, Le Porge en Soulac-sur-Mer die de harten van watersporters en zonaanbidders sneller doen slaan.

Voor gezinnen is het ideaal dat ze naar het grootste zoetwatermeer van Frankrijk -het Lac d’Hourtin et de Carcans Рkunnen uitwijken als de branding van de Atlantische Oceaan te sterk is. Aan dit meer kunnen ook de jongste gezinsleden heerlijk spetteren in rustiger water, terwijl de ouderen zich ontspannen op het strand of zich storten in een van de vele vormen van watersport.

In het landschap rondom het Bassin d’Arcachon is de oesterteelt duidelijk aanwezig. Hier zie je de typische cabanes tchanquées, de paalhutten van de oesterkwekers, die regelmatig geheel door water worden omgeven. Proef de beroemde oesters van Marennes-Oléron en geniet van het uitzicht vanaf de vuurtoren Le Phare du Cap Ferret op de imposante Dune du Pilat en de zandbank van Arguin. De hoogste stuifduin van Europa kun je ook nog beklimmen en op de top van de Dune du Pilat, hoog boven de zee, heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving, met kans op onvergetelijke zonsondergangen.

Meer informatie in het Frans:
https://www.gironde-tourisme.fr/

 

De vuurtoren Phare de Cordouan aan de Atlantische kust in Frankrijk.

De majestueuze vuurtoren Phare de Cordouan is de oudste, nog in gebruik zijnde vuurtoren in Frankrijk. Je kunt er met een veerboot naartoe om de vuurtoren te bezichtigen.
© Jean Marc Losey

‚ěÄ M√©doc Atlantique

Tussen de Atlantische Oceaan en de Gironde

Naast de strandvakanties, een oceaan met beachbreaks, golven die geweldig zijn om te surfen, en rustige meren die uitnodigen tot windsurfen, vind je in de Médoc-Atlantique natuur van een schilderachtige schoonheid. De enorme zandstranden langs de Atlantische Oceaan van Soulac tot Lacanau en de kleine charmante haventjes zoals Port de Goulée aan de monding van de Gironde, het grootste estuarium van Europa, trekken vele enthousiaste bezoekers. Aan het einde van de dag lokt een fietstochtje over de fietsroute door de pijnbossen of een yogales op het zoetwatermeer van Hourtin-Carcans en kom je volledig tot rust bij een magische zonsondergang.

Laat je na al deze hoogtepunten verleiden tot een diner in de haven van Saint-Vivien met gamba’s, vers van de grill, of een proeverij met droge rode wijnen in de Cave Saint Roch in Queyrac.

‚ďė¬†Goed om te weten:¬†het noordelijkste puntje van de M√©doc tussen de oceaan en de rivier is een bestemming op zich, waar je op het ene moment een duik in de golven neemt en op het andere moment wijn staat te proeven. Dit gebied is uitgeroepen tot regionaal natuurgebied. Het is 65 kilometer van Soulac naar Lacanau en 30 kilometer van Hourtin naar Port de Goul√©e.

Meer informatie:  https://www.medoc-atlantique.co.uk/

De waterspiegel miroir d’eau in Bordeaux.

De waterspiegel miroir d’eau in Bordeaux
© Yann Texier

‚ěĀ Bordeaux

Hoofdstad van de regio Nouvelle-Aquitaine

De Lonely Planet van 2017 adviseert met nadruk om Bordeaux te bezoeken, de hoofdstad van de regio Nouvelle-Aquitaine die wereldberoemd is om haar wijnen. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Opvallend is vooral de opmerkelijke architectuur uit de 18e eeuw. 350 bouwwerken zijn aangemerkt als historische monumenten of opgenomen op de Werelderfgoedlijst als onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Bordeaux biedt een sfeervolle mix van levendigheid, rust en ontspanning.

Leuk voor kinderen: de waterspiegel ofwel miroir d’eau op het Beursplein en de boulevard.

Excursietip: het is slechts zo’n 50 kilometer rijden van Bordeaux aan de Atlantische Oceaan tot aan de Dune du Pilat of tot in de wijnstreek.

Meer informatie:  www.bordeaux-tourism.co.uk

La Cité du Vin : www.laciteduvin.com/en 

Een wijngaard in Bordeaux.

De chateaus in het wijngebied Bordeaux nodigen uit om hun wijnen te komen proeven.
© A. Beguerie

‚ěā Het wijngebied Bordeaux

Wijnen van de hoogste kwaliteit

Het wijnbouwgebied Bordeaux kent meer dan 60 beschermde oorsprongsbenamingen voor talloze kwaliteitswijnen. Enkele van de meest bekende zijn¬†Saint-√Čmilion, Pomerol, M√©doc, Saint-Est√®phe, Sauternes¬†en¬†Pessac-L√©ognan. Het in juni 2016 geopende¬†Cit√© du Vin¬†is een grote aanwinst voor de stad en voor de regio Bordeaux. Binnen de moderne architectuur combineert het op unieke wijze de knowhow rondom de¬†wijnbouw¬†met de duizenden jaren oude geschiedenis ervan. Elke dag kun je hier terecht voor rondleidingen die het toerismebureau van Bordeaux organiseert naar de wijnstreek en naar de chateaus.

Meer informatie: Bordeaux Wine Trip 

Luchtfoto van Camping La Grigne in Gironde.

Middenin het dennenbos ligt de camping La Grigne
© Camping La Grigne

‚ěÉ M√©doc Plein Sud

Niet ver van Bordeaux, vlakbij de zee

Bij het kruispunt van de Vélodyssée en het fietspad naar het dorp Le Porge, op slechts 45 kilometer van Bordeaux, ligt Le Porge Océan. Langs het 14 kilometer lange zandstrand zijn er twee bewaakte stranden: het textielstrand Le Gressier bij de camping La Grigne en het naaktstrand bij naturistencentrum La Jenny, het enige naturistencentrum in Europa met een golfbaan. Natuurliefhebbers vinden hier alles wat ze zoeken. Naast het 32 kilometer lange netwerk van bewegwijzerde wandel-, ruiter- en fietspaden is het klimbos een ander hoogtepunt. Dit nodigt dappere klimmers zelfs uit om door de toppen van de pijnbomen te vliegen. Een uitstapje naar de stuifduin Dune du Pilat bij Arcachon is ook zeker de moeite waard!

Meer informatie: www.medocpleinsud.com

Duinen in Dune du Pilat.

De Dune du Pilat is een indrukwekkend natuurwonder.
© SIBA

‚ěĄ Het Bassin d‚ÄôArcachon en de Dune du Pilat

De hoogste duin van Europa

De badplaats Arcachon kenmerkt zich door de tijdloze charme en extravagante magie van de architectuur uit de belle époque. Arcachon staat bekend om de helende eigenschappen van het water en zijn wereldberoemde oesters en laat je kennismaken met een unieke manier van leven. Een onvergetelijke excursie: beklim de tot Grand Site (belangrijk erfgoed) verkozen stuifduin Dune du Pilat. Deze 107 meter hoge zandberg is de hoogste duin van Europa. Vanaf de top heb je een uniek panoramisch uitzicht op het dennenbos van Les Landes en de oceaan.

Meer informatie:
https://bassin-arcachon.com/en/

Mensen op het strand van Arcachon aan de Atlantische Kust.

Zonsondergang aan het strand van Arcachon
© Pereire

 Arcachon

De stad van de vier jaargetijden

Zeven kilometer strand met fijn zand, 22 kilometer fietspad, opvallende architectuur, een stadscentrum dat het hele jaar door bruist, alles op minder dan een uur van Bordeaux: Arcachon heet je welkom! Elke stadswijk fascineert met een geheel eigen sfeer, van de Ville de Printemps (Voorjaarsstad) met het Parc Pereire dat aan een groot strand grenst, en de Ville d’Eté (Zomerstad) met haar levendige strandpromenade, tot de Ville d’Automne (Herfststad) met haar vissers- en jachthavens en de Ville d’Hiver (winterstad) met haar elegante villa’s uit de 19e eeuw. Hier vind je internationale golfbanen, thalassotherapie, watersport, shopping en natuurlijk een rijk aanbod van restaurants: een bezoek aan Arcachon is in elk jaargetijde de moeite waard!

Meer informatie:
https://www.arcachon.com/en/

Nog meer bestemmingen …

 Charente-Maritime 

 Les Landes