De charmante stad Rochefort, in het hart van de Charente-Maritime, biedt veel avontuur. Gelegen in een lus van de rivier de Charente kijkt ze uit op de monding van de Charente en de eilanden Île d’Aix en Île Madame. In deze stad van kunst en geschiedenis duik je in de spoken van een rijk maritiem verleden. Zo koos bijvoorbeeld de Zonnekoning Lodewijk XIV Rochefort als locatie voor het grootste militaire arsenaal van zijn koninkrijk. Ook werd hier het beroemde fregat Hermione gebouwd, dat later als reproductie weer tot leven werd gewekt. Het Arsenal des Mers biedt het hele jaar spannende ervaringen en activiteiten. Lees hier onze tips voor een geslaagd bezoek aan Rochefort!

Corderie Royale

De Corderie Royale is een van de karakteristieke bouwwerken in Rochefort (© OTRO Zoé Brillard)

Hoogtepunten in Rochefort Océan

Zien: het Arsenal des Mers met de Corderie Royale, het Musée Nationale de la Marine, de Fabrique de l’Arsenal en het klimpark Accro-mâts; de Pont Transbordeur, de spectaculaire, 50 m hoge brug uit het jaar 1900 waar voetgangers en fietsers met een gondel worden overgezet van Rochefort naar Échillais en terug; het kunst- en geschiedenismuseum Musée Hèbre dat diverse kijkjes biedt op het unieke culturele erfgoed van Rochefort met een collectie van schilderijen, maskers, sieraden, kaarten en volkenkundige voorwerpen.

 

De Pont Transbordeur

De Pont Transbordeur: een spectaculaire manier om de Charente over te steken (©OTRO Caroline Jarry)

Proeven: de unieke kaasspecialiteit La Jonchée de Rochefort vind je alleen hier: de kaas wordt gewikkeld in een matje van biezen, waardoor hij zijn unieke vorm en fris-romige smaak met de zachte textuur krijgt; verse zeevruchten uit de Atlantische Oceaan; producten van de Ferme Aquacole de l’Île Madame, een familiebedrijf dat sinds 1980 producten als mosterd, zeekraal, zout, fleur de sel en nog veel meer aanbiedt, ook verkrijgbaar in het office de tourisme.

 

La Jonchée de Rochefort

La Jonchée de Rochefort: deze heerlijke kaasspecialiteit wordt ook graag als dessert gegeten (© OTRO Chrystelle Ecale)

Niet te missen: het Musée de l’Aéronautique Navale, het enige museum in Frankrijk dat is gewijd aan de maritieme luchtvaart  (rondleidingen ook in het Engels en Duits); wandelen langs de oever van de Charente; het Musée des Commerces d’Autrefois, waar je de charme van winkeltjes uit het begin van de 20e eeuw kunt ervaren, met een indrukwekkende collectie van verschillende koopwaar en gebruiksvoorwerpen.

Charente in Rochefort

Langs de groene oevers van de Charente kun je vele vogels spotten en even heerlijk tot rust komen (© Chrystelle Ecale)

Een dag in Rochefort Océan

De ochtend

Begin de dag in het Arsenal des Mers, in de Corderie Royale ofwel koninklijk touwslagerij. Deze werd gebouwd tussen 1666 en 1669 en produceerde drie eeuwen lang touw en want voor de Franse marine. Maak een wandeling door de Jardin des Retours, een geliefde plek om te ontspannen.

Vervolg je ontdekkingstocht met een bezoek aan de Fabrique de l’Arsenal: hier neem je een duik in de wereld van de scheepsbouw, van hout tot staal, en maak je kennis met de uiteenlopende vaardigheden die de arbeiders in dit militair-industriële complex bezaten.

Carte Arsenal Jour

Geen last van hoogtevrees? In het spectaculaire klimpark L’Accro-mâts kun je bewijzen of jij de uitdagingen van de extravagante hoge touwbaan in de vorm van een zeilschip aankunt. Je kunt er in masten klimmen, omhoogklimmen langs touwen en het parcours in je eigen tempo afleggen. Geschikt voor iedereen vanaf 3 jaar. Je krijgt korting als je meerdere activiteiten in het Arsenal des Mers boekt.

L'Accro-mâts

Alleen in Rochefort: L’Accro-mâts, een hoge touwbaan in de vorm van een zeilschip. (© OTRO Julie Paulet)

Je lunch in Rochefort: enkele restauranttips

La Petite Kabane: dit zero waste-restaurant met wisselende menu’s serveert verse producten van de markt, grotendeels van biologische teelt.

In het charmante en gezellige Les Quatre Saisons biedt chef de cuisine Patrick Bonnaud gerechten met verse seizoensproducten uit de regio, waarin hij vaardig de specialiteiten van land en zee combineert.

In het Restaurant de la Corderie Royale, direct naast de koninklijke touwslagerij, heb je een heerlijk uitzicht op de groene oevers van de Charente. Op het menu vind je geraffineerde gerechten met lokale seizoensproducten.

Hotel Mercure Rochefort

Heerlijk eten in een prachtige, historische en natuurlijke omgeving (© Hotel Mercure Rochefort la Corderie Royale CO)

De middag 

Besteed de namiddag aan een ontdekkingstocht langs de diverse forten en vestingen aan de kust met de Route des Forts du littoral charentais. Je komt langs de volgende bouwwerken:

 • Fort Lupin: bewaakte de Fontaine Royale Lupin en de monding van de Charente
 • Fort Vauban: bewaakte de monding tussen Fouras-les-Bains en Port-des-Barques
 • Fort de la Rade en Fort Liédot: dienden om het Île d’Aix te verdedigen
 • Fort Enet: was een waakpost tussen Fouras-les-Bains en het Île d’Aix
 • Fort de l’Île Madame

Je kunt deze prachtige route afleggen over land op de fiets, of op het water in een kajak of boot.

Oever van de Charente

Ontspannen aan de oever van de Charente (© OTRO Julie Paulet)

Wie heeft niet gehoord van het Fort Boyard? Je kunt dit beroemde bouwwerk niet bezichtigen, maar een boottocht rondom de beroemde vesting is zeker de moeite waard, en niet alleen voor fans van het populaire tv-programma. Mogelijke vertrekpunten zijn Fouras-les-Bains, la Pointe-de-la Fumée, Port-des-Barques en Rochefort. Informatie en kaartjes kun je krijgen bij de toeristeninformatie in Rochefort Océan. Interessante weetjes: het Fort Boyard werd tussen 1804 en 1866 gebouwd in meerdere fasen. Uiteindelijk maakten de ontwikkeling van moderne artillerie het fort overbodig, vandaar de bijnaam Fort inutile (nutteloos fort).

Geocaching is een speelse en goedkope manier om Rochefort te ontdekken. De gratis app Tèrra Aventura biedt vele parcoursen in heel de regio Nouvelle-Aquitaine en is ook beschikbaar in het Nederlands. Daar mag Rochefort Océan natuurlijk niet aan ontbreken. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar.

Shoppen en kunstnijverheid in Rochefort

De Concept Store Rochefortais is een waar paradijs voor iedereen die van interieurdecoratie houdt. In de winkel van eigenaren Marc en Erika vind je allerlei vintage-schatten, maar ook decoratie met typische Rochefort-designs van de lokale merken Collection Ouest en Transbordeur Line.

Concept Store Rochefort

De Concept Store Rochefortais staat vol vintage-schatten (© OTRO)

De museumwinkel van het Musée National de la Marine biedt originele producten die zijn gerelateerd aan de collecties van het museum, zoals boeken voor volwassenen en kinderen, spellen, decoratie-artikelen, souvenirs, schrijfbehoeften, kleding, accessoires en nog veel meer.

Sinds 2018 vind je in de Melting Pot de creaties van lokale kunstenaars en ambachtslieden: sieraden, accessoires, tassen, artikelen voor kinderen, decoratie, zero waste-producten en dergelijke. Er is vast wat bij waar je jezelf of een ander blij mee kunt maken.

’s Avonds genieten in Rochefort

Vivre[s]: dit restaurant is gevestigd in een gebouw uit de 17e eeuw met uitzicht op de jachthaven. Het is opgedeeld in drie zones: een gewelfkelder met een wijnbar, daarboven een luxe bistro-restaurant en een dakterras waar je in de zomer kunt genieten van cocktails en de zonsondergang over de Charente.

Vivres

Het Vivre[s] ligt zeer fraai aan de jachthaven (© Farid Makhlouf)

Le Rade de la Méduse: midden in het arsenaal van Rochefort, bij l’Accro-mâts, wacht een gezellige ambiance met snacks, drankjes en muziek op je.

In L’Escalle (Échillais), gevestigd in een gerestaureerd 18e-eeuws gebouw aan de voet van de Pont Transbordeur, kun je heerlijk ontspannen op het terras of in de gezellige zalen, alleen of in gezelschap van vrienden of familie.

Je overnachting in Rochefort: een selectie van accommodaties

Camping municipal Le Rayonnement: ideaal gelegen aan de toegang tot de in 1666 door Colbert gebouwde oude binnenstad, vlak bij het Arsenal des Mers. In 2010 kreeg deze als eerste stedelijke camping in Frankrijk het EU Ecolabel-certificaat toegekend.

L’Esprit du 8: Sandrine en Pascal ontvangen je in een groot gebouw, waarin 150 jaar de onderprefectuur van Rochefort-sur-Mer was gevestigd. Dit unieke gebouw staat middenin Rochefort, op een steenworp afstand van de Corderie Royale en het Place Colbert.

L'Esprit du 8

Hier voel je je echt thuis: L’Esprit du 8 (© L’Esprit du 8 – Laurent Pétillon)

Hôtel Mercure Rochefort La Corderie Royale: het beroemde 4 sterrenhotel Mercure Rochefort La Corderie Royale ontvangt je in een historisch gebouw uit de 17e eeuw. Hier kun je heerlijk ontspannen in het park van de Corderie Royale, in het centrum van Rochefort en aan de oever van de Charente.

Zo reis je naar Rochefort Océan

Met de auto:

 • Vanaf Bordeaux (1 uur 50 min): de A10 tot Saintes, dan de A837 naar Rochefort
 • Vanaf Poitiers (1 uur 45 min): de A10, afslag 33, Niort Sud, La Rochelle, Rochefort
 • Vanaf Nantes (2 uur): de A83, afslag La Rochelle, de N237 naar Rochefort
 • Vanaf Parijs (4 uur 50 min)

Met de trein:

 • Vanaf Paris (3 uur 30 min), Bordeaux (2 uur) of Nantes (2 uur 30 min)
 • In 30 minuten vanaf La Rochelle of Surgères (TGV-station La Rochelle of Surgères, dan met de shuttlebus naar Rochefort)

Gratis parkeren: 3 grote gratis parkeerplaatsen in het centrum

Oplaadpalen voor elektrische voertuigen:

 • Échillais: rue de l’Eglise (parkeerplaats Place de l’Europe)
 • Fouras: Place des Cèdres
 • Soubise: 5 Place de Verdun (parkeerplaats Église Saint-Pierre)
 • Rochefort: Les Thermes (parkeerplaats Place Jean Cochon Dupuy), avenue Marcel Dassault (parkeerplaats tegenover Cyclable), rue Toufaire (parkeerplaats van de Galissonnière)
 • Tonnay-Charente: rue de l’Église (parkeerplaats aan de kant van het spoor).

Standplaatsen voor kampeerauto’s: 15 standplaatsen en servicezones in Rochefort Océan

Bekijk de video over Rochefort en vind meer informatie op de website van het office de tourisme: https://www.rochefort-ocean.com/de (Duitstalig) of https://www.rochefort-ocean.com/en (Engelstalig).

Titelfoto: © OTRO Caroline Jarry