La Baule – misschien heb je al eens gehoord van het beroemde 9 km lange zandstrand bij deze plaats, en de bijna eindeloze ronde baai die sinds 2011 “een van de mooiste baaien ter wereld” wordt genoemd. Dankzij de gevarieerde architectuur met nostalgische uitstraling en de elegante villa’s met hun door pijnbomen omzoomde tuinen aan de oeverpromenade is La Baule een charmant bestemming op het schiereiland Guérande.

En wat zou Guérande zijn zonder het beroemde zout en fleur de sel, dat hier in de zoutpannen wordt gewonnen. De zoutpannen, het resultaat van eeuwenlange harde menselijke arbeid, vormen een spectaculair mozaïek in dit landschap. De middeleeuwse stand Guérande, ook wel het ‘Carcassonne van het westen’ genoemd, imponeert met markante gebouwen en draagt met recht de titel ‘Ville d’art et d’histoire’.

Fietsen La Baul

Een van de langste badstranden van Europa: het 9 km lange zandstrand van La Baule-Escoublac (© Alexandre Lamoureux)

Hoogtepunten in La Baule en Guérande

Stadsmuur Guérande

Fijnproevers worden enthousiast van de oesters uit het Bassin d’Arcachon (Foto: SIBA)

Zoutpannen van Guérande

De zoutpannen van Guérande (© Alexandre Lamoureux)

Proeven: snoepgoed zoals niniches of fondant Baulois; zout en fleur de sel uit Guérande; zeekraal; sardines uit La Turballe; Bouchot-mosselen uit Pénestin, zeewier uit Le Croisic.

 

Snoepgoed in La Baul

Een paradijs voor snoepers (© Alexandre Lamoureux)

Niet missen: de baai van La Baule tussen Pornichet en Le Pouliguen; de natuurlijke kust (la Côte Sauvage) bij Le Pouliguen (te voet of met de fiets), een boottocht in het regionale natuurpark Brière 

Parc naturel

Puur natuur: het Parc naturel régional de Brière (© Alexandre Lamoureux)

Je ochtend in La Baule en Guérande

Begin de dag met een wandeling van 2,5 uur langs de wilde kust, de ‘Côte Sauvage’. Het startpunt is in Le Pouliguen. De 9,5 km lange wandeling voert je afwisselend langs stadslandschappen met elegante villa’s en een ongerept kustgebied en biedt adembenemende uitzichten op de baai van La Baule en de Atlantische Oceaan. Je wandelt langs de kaden van Le Pouliguen en de oeverpromenade uit het jaar 1808 en gaat dan verder over het kustpad tot je weer in Le Pouliguen eindigt. Meer informatie over deze route vind je op https://en.labaule-guerande.com/la-cote-sauvage-itinerary.html?origine=switchLangue

Of waag je aan longe-côte en plons door het zeewater in de baai van La Baule. Deze verfrissende activiteit is iets voor iedereen die zwemmen in zee koppelt aan wellness. En tegelijkertijd kun je je geest laven aan de schoonheid van de plaatselijke natuur.

Een andere optie voor je ochtend in La Baule is een ontspannende wandeling over de twee kilometer lange Avenue du Général de Gaulle. Dit is de beroemde en elegante allee in het hart van deze charmante badplaats, waar je kunt shoppen in prachtige winkels en genieten van voortreffelijke gastronomie.

Kustpad

Het kustpad langs de Côte Sauvage (© Farid Makhlouf)

Baai van La Baule

Veel plezier: waden in het water (longe-côte) in de baai van La Baule (© Farid Makhlouf)

Je lunch in La Baule en Guérande: enkele restauranttips

L’Océan is een restaurant met bistro in Le Croisic, aan de Côte Sauvage. Dit is het perfecte adres als je van zeevruchten houdt. Naast de fantastische keuken vind je hier ook een net zo fantastisch uitzicht op de golven van de Atlantische Oceaan.

Aanbevelenswaardig is ook een bezoek aan Les Albatros in La Baule, dat direct aan het strand is gelegen. De menukaart biedt verse vruchtensappen en eigen gerechten met verse ingrediënten van plaatselijke producenten.

De bistro L’Agapé in Guérande ligt vlak bij de stadsmuur en valt op door de ongedwongen ambiance en lekkere gerechten uit eigen keuken.

Bouchot-mosselen

De heerlijke Bouchot-mosselen staan hier op bijna iedere menukaart (© Farid Makhlouf)

Je middag in La Baule

De middag is ideaal voor een bezoek aan de middeleeuwse vestingstad Guérande. Neem een duik in de geschiedenis en dwaal op eigen houtje door de charmante oude binnenstad. Slenter door de smalle, geplaveide steegjes, bewonder de markante huizen achter de 1,3 km lange stadsmuur en laat je meeslepen door de sfeer van het ‘Carcassonne van het westen’. In 2004 kreeg Guérande met haar lange geschiedenis de titel ‘Ville d’art et d’histoire’ en je zult merken dat dat zeer terecht is.

Niet ver hiervandaan liggen de fascinerende zoutpannen van Guérande, wachtend op jouw bezoek, te voet of met de fiets. Het landschap hier is kwetsbaar, dus is het belangrijk dat je dit op verantwoorde wijze doet en alleen de gemarkeerde wegen gebruikt. Met een officiële rondleiding zit je natuurlijk altijd goed. Je krijgt daarmee een mooi beeld van de eeuwenoude traditie van zoutwinning in Guérande en kunt meekijken hoe de zoutwinners hierbij te werk gaan.

Voor liefhebbers van activiteiten in de open lucht biedt het schiereiland van Guérande ook het zogeheten pêche à pied. Hierbij zoek je bij eb in het prachtige kustlandschap te voet naar schaaldieren, echt een perfecte combinatie van ontspanning en culinair genot. Op de stranden en rotsen vind je veel schelpen zoals oesters, venusschelpen, kokkels, jakobsmantel en vele anderen. Vraag voordat je eraan begint wel naar de geldende voorschriften, bijvoorbeeld bij het office de tourisme.

Zoutpannen van Guérande

Een rondleiding door de zoutpannen van Guérande (© Alexandre Lamoureux)

Pêche à pied<br />

Pêche à pied (© Farid Makhlouf)

Shoppen en kunstnijverheid in La Baule en Guérande

La Chaumière des Saveurs et de l’Artisanat, midden in het landschapspark Brière, heeft een groot aanbod van regionale producten zoals de beroemde honing uit Brière of mooie messen met heften van morta (moeraseik).

Op de weekmarkt van La Baule vind je een groot aanbod van regionale specialiteiten, kleding, lederwaren, bloemen en nog vele andere producten. De markt wordt in de zomermaanden dagelijks gehouden en daarbuiten elke dag behalve maandag en woensdag.

Als je graag door kleine boetiekjes snuffelt en al slenterend bijzondere dingen ontdekt, is de oude binnenstad van Guérande voor jou een waar paradijs. In de charmante winkeltjes worden sieraden, aardewerk, zout uit Guérande, natuurlijke cosmetica en nog veel meer aangeboden.

Souvenirs

De lokale producten van het schiereiland Guérande zijn ideale geschenkjes voor familie en vrienden (© Farid Makhlouf)

Église Saint-Aubin

De kapittelkerk Église Saint-Aubin in het centrum van Guérande (© Alexandre Lamoureux)

’s Avonds genieten in La Baule en Guérande

Na zoveel activiteit in de open lucht ben je vast toe aan wat ontspanning en culinair genot in een ongedwongen sfeer. Langs de Avenue Pavie in La Baule, met alle restaurants, bars en ander amusement, vind je vast iets van je gading.

Het Casino Barrière La Baule is de plek voor een fijne avond uit, met kansspelen, een uitstekende keuken en amusement in een elegante ambiance.

De haven van Piriac-sur-Mer is met zijn vele terrasjes ook perfect voor een ontspannen avondje genieten. Kinderen kunnen zich hier tegoed doen aan heerlijk ijs en de beroemde niniches.                                                                                  

De haven van Piriac-sur-Mer

De haven van Piriac-sur-Mer (© Alexandre Lamoureux)

Je overnachting in La Baule en Guérande: een selectie van accommodaties

Het 5-sterrenhotel Barrière L’Hermitage is een juweeltje. Dit paleis met zijn tijdloze charme ligt direct aan het strand in de baai van La Baule. De service en alle faciliteiten zijn ingericht op wellness en ontspanning, voor gezinnen net zo goed als voor stelletjes.

Op camping L’Etang du Pays Blanc in Guérande ben je er even helemaal tussenuit midden in de natuur. Doe nieuwe kracht op aan het meer en geniet van de schoonheid van de omgeving en een ontspannen verblijf in de openlucht.

De 4-sterren ecolodge Domaine de Pan in Saint-Lyphard ligt midden in de Brière, op ongeveer 15 minuten van de stranden. Hier ervaar je de fantastische natuurlijke omgeving van dichtbij. De lodge is 100 procent zelfvoorzienend en volledig ontworpen voor maximale milieubescherming. Hier geniet je van zeer persoonlijke service, luxueuze en ongewone accommodaties met spectaculair uitzicht op de natuur.

Daarnaast heeft Gîtes de France Loire-Atlantique ook een zeer gevarieerd aanbod van accommodaties voor jouw perfecte vakantie.

Het Hôtel Barrière L’Hermitage in La Baule

Het Hôtel Barrière L’Hermitage in La Baule (© Lesley Williamson)

Je reis naar La Baule en Guérande

Met het vliegtuig: vliegveld Nantes Atlantique

Met de auto: 455 km vanaf Parijs

Met de trein: TGV-verbinding van Paris-Montparnasse naar La Baule-Escoublac, le Pouliguen en Le Croisic

Gratis parkeren:

    • Parking des Salines – Place des Salines in La Baule
    • Vlak bij de stadsmuur van Guérande

Oplaadpalen voor elektrische voertuigen: meer dan 128 oplaadpalen in verschillende wijken van La Baule

Standplaatsen voor kampeerauto’s: https://www.labaule-guerande.com/aires-de-services-pour-camping-cars-presqu-ile-de-guerande.html

Video uit La Baule

Meer informatie voor je volgende vakantie in La Baule en het schiereiland Guérande vind je in het Duits op https://de.labaule-guerande.com/ en in het Engels op https://en.labaule-guerande.com/.

Titelfoto: De baai van La Baule (© Alexandre Lamoureux)