De Franse Atlantische kust is een bijna eindeloos strand. Slechts op enkele plekken wijkt het zand even voor indrukwekkende steile rotsen, die uitnodigen tot wandelingen of trektochten hoog boven het blauwe water van de oceaan.

Maar terug naar de stranden. Tijdens je vakantie aan de Franse Atlantische kust zijn ze het ideale terrein voor allerlei uiteenlopende activiteiten en voorliefdes. Is relaxen op je baddoek en af en toe een duik in het verfrissende zeewater jouw ding? Dan ben je hier op de juiste plek. Maar dit is ook de ideale vakantiebestemming als je de perfecte golven zoekt, liever op de vaste wal over het strand toert op bijvoorbeeld een fatbike of paard of lekker wilt ravotten met je gezin of hond.

Wij stellen je hier 12 stranden voor die niet alleen onvergetelijk mooi zijn, maar ook garant staan voor onvergetelijke vakantie-avonturen.

1. Kunst aan het strand: de zeeslang Le Serpent d’Océan op het strand van Saint-Brevin-les-Pins

Aan het strand Plage du Nez de Chien in Saint-Brevin-les-Pins rijst een reusachtige zeeslang op uit de Atlantische golven. De Serpent d’Oceán, die in 2012 werd gemaakt door de beeldhouwer Huang Yong Ping, is een ware attractie en speelt een rol in vele foto’s van de lokale bevolking en vakantiegangers.

Dankzij haar vorm lijkt ze levensecht, alsof deze slang met haar kolossale kop daadwerkelijk door de oceanen zwom en na haar dood hier op het Plage du Nez de Chien aanspoelde. De kromming van de wervelkolom doet denken aan de bogen van de nabijgelegen brug van Saint-Nazaire en de vorm van de slang lijkt te verwijzen naar de unieke architectuur van de carrelets, de typische vissershutjes die je langs de Franse Atlantische kust vindt.

Dit kunstwerk maakt deel uit van het kunstproject Estuaire Nantes – Saint Nazaire: een traject van meer dan 60 kilometer tussen Nantes en de monding van de Loire, waarlangs 33 kunstwerken permanent zijn tentoongesteld in de open lucht. Je kunt de route ontdekken te voet, op de fiets, met de auto of zelfs met de boot.

Meer informatie: https://en.saint-brevin.com/?origine=switchLangue 

Drie mensen fietsen langs de kust bij Saint-Brevin-les-Pins.

Een imposant zeewezen: Le Serpent d’Océan bij Saint-Brevin-les-Pins (©: Farid Makhlouf).

2. La Baie de La Baule: te paard langs een van de mooiste baaien ter wereld

Op een paardenrug over het strand van La Baule rijden: met de zachtruisende branding van de oceaan naast je, paardenmanen die wapperen in de zilte bries, het fijne zand onder de hoeven en het prachtige landschap van dit populaire vakantieoord om je heen- dat is pure vrijheid.

De baai van La Baule is een van de mooiste baaien te wereld. Het strand Avenue de Gaulle is het centrale strand en het hart van het vakantieoord La Baule. Hier geniet je van de golven die kalmpjes klotsen op het zachtglooiende strand, dat met een lengte van 2,5 kilometer genoeg ruimte biedt aan vele zandkastelenbouwers, zonaanbidders, watersportliefhebbers en natuurlijk paardenliefhebbers.

Meer informatie: https://en.labaule-guerande.com/visit-avenue-de-gaulle-beach-la-baule.html?origine=switchLangue 

Twee mensen rijden te paard over het strand in de Atlantische Kust van Frankrijk.

Heerlijk paardrijden langs een van de mooiste baaien ter wereld, de Baie de la Baule (© Farid Makhlouf).

3. Honden hartelijk welkom op het Plage de Sauveterre bij Les Sables d’Olonne

Dit is een van de favoriete stranden voor zowel twee- als viervoeters. Want hier, op het Plage de Sauveterre, zijn honden expliciet toegestaan en het hele jaar door welkom (mits aangelijnd). Dit nog zeer natuurlijke strand ligt midden in een bos en is ook geliefd bij surfers.

Dit strand is een van de vele Toutourisme-aanbiedingen, vakantiebestemmingen die speciaal zijn bedoeld voor hondeneigenaren en hun viervoeters. Wil je graag boottochtjes maken, musea of wijngaarden bezoeken of sportief bezig zijn in een kajak of op een paddleboard? In de Toutourisme-gids zie je wat je in en rondom Les Sables d’Olonne allemaal samen met je hond kunt doen.

Meer informatie: https://www.destination-lessablesdolonne.co.uk/

Meer informatie over je vakantie met hond aan de Franse Atlantische kust vind je op deze pagina: https://atlantischekustfrankrijk.com/op-vakantie-met-de-hond-in-frankrijk/

 

Foto van het strand bij Les Sables d'Olonne.

Strand zover het oog reikt: het Plage de Sauveterre bij Les Sables d’Olonne (© Destination Côte Atlantique – Farid Makhlouf).

4. Alsof je aan de Middellandse Zee bent: de stranden bij het Bois de la Chaise op het Île de Noirmoutier

In het noordoosten van Noirmoutier-en-l’île ligt het bos Bois de la Chaise, dat opvalt door zijn mediterrane vegetatie. Hier vind je steeneiken, aardbeibomen, zeedennen en mimosa’s naast elkaar, die tezamen een weldadige boslucht verspreiden. Ook de schilder Auguste Renoir liet zich inspireren door de magie van het Bois de la Chaise. Hij zei het als volgt: “Het is een betoverende plek, net zo mooi als het zuiden van Frankrijk, maar met een veel mooiere zee dan de Middellandse Zee.” Het bos is sinds 1936 beschermd natuurgebied.

De weg door het bos leidt je bovendien naar schilderachtige baaien zoals het Plage des Dames met de beroemde witte hutjes, L’Anse Rouge, Les Souzeaux en ook naar het Plage du Mardi Gras.

Meer informatie: https://www.ile-noirmoutier.com/en/bois-de-la-chaise.html 

Een rij met witte strandhuisje op het strand van Bois de la Chaise.

De witte hutjes zijn karakteristiek voor het Plage des Dames bij het Bois de la Chaise op het Île de Noirmoutier (© V. Joncheray).

 

5. Île d’Oléron: leer surfen in het vakantieparadijs 

 

De 100 kilometer lange kust van het Île d’Oléron nodigt het hele jaar door uit tot zwemmen. Overal vind je bewaakte stranden, zodat ook gezinnen veilig kunnen genieten van het zeewater.

Je vindt op het eiland twee surfscholen met het officiële label Ecole Française de Surf, waar je hoogwaardige cursussen van gecertificeerde surfleraren kunt volgen: Moana aan het Grande Plage de Saint-Trojan en Kabanasurf aan het Plage de la Giraudière. In de cursussen wordt veel aandacht besteed aan milieubewustzijn. Naast het klassieke surfen worden er ook cursussen aangeboden voor kitesurfen en ook kun je surfen en yoga met elkaar combineren.

Als je het wat rustiger aan wilt doen, zoek je een plekje op het mooie strand en geniet je van het uitzicht op de vrolijke drukte op de golven van de Atlantische Oceaan.

Meer informatie: https://www.moana-surfschool.com/ en https://www.kabanasurf.com/

Een surfer loopt de zee in bij zonsondergang op het Ile d'Oleron.

Surfen bij zonsondergang op het Île d‘Oléron (© Arthur HABUDZIK- Marennes Oléron).

Een windsurfer vliegt boven de golven op het Ile d'Oleron.

Haal je adrenalinekick met wingfoiling op het Île d‘Oléron (© Arthur HABUDZIK- Marennes Oléron).

6. Op de fiets over het strand en door de bossen: fatbike-toeren bij Royan

Op het Plage du Phare de la Coubre, bij La Tremblade in de buurt van Royan, kun je een relaxed verblijf op het strand combineren met ongewone sportieve activiteit. Wie eenmaal eens een tocht heeft gemaakt op een fatbike, zal het zeker nog eens vaker willen doen.

Op een fietstocht met gids rijd je over bospaden door het meer dan 8000 hectare grote bos van La Coubre. De terugweg gaat dan over het strand. Met hun brede banden en speciale constructie zijn fatbikes perfect geschikt voor rijden over zand. Tijdens de tocht langs de kust kunnen de fietsers zich uitleven op het brede strand en op actieve, milieuvriendelijke wijze genieten van de schoonheid van het kustlandschap rondom Royan.

Meer informatie: https://www.royanatlantique.fr/en/ en https://fatsandbikes17.com/nos-balades/ 
Kijk ook op onze pagina https://atlantischekustfrankrijk.com/fietsen/ 

Twee mensen fietsen met fatbikes over het strand in Frankrijk.

In volle vaart op de fatbike over het zand voor de Phare de la Coubre (© Farid Makhlouf).

Twee mensen kijken op het strand naar een vuurtoren in Phare de la Coubre.

7. Strand met uniek decor: het Plage de Saint-Nicolas met uitzicht op de Phare de Cordouan

Het bewaakte strand Plage de Saint Nicolas is een prachtig natuurlijk strand aan de Atlantische kust, in de noordelijke punt van de Médoc. In het bos direct achter de duinen kun je parkeren en picknicken op de tafels in de schaduw van de pijnbomen. Te fiets kom je direct vanaf de fietsroute La Vélodyssée naar het strand, te voet heb je het fijne zandstrand na ongeveer 450 meter onder de voeten. Hier vind je een perfecte plek voor surfen, bodyboarden of heerlijk relaxed nietsdoen. Een deel van het strand is aangewezen voor naturisme.

Tip: neem een volle picknickmand mee en geniet van de zonsondergang op het strand met een prachtig uitzicht op de wereldberoemde Phare de Cordouan.

Meer informatie: https://www.medoc-atlantique.co.uk/fiches/plage-surveillee-de-saint-nicolas/ 
Ontdek de mooiste vuurtorens aan de Franse Atlantische kust

Het pad naar het Plage Saint-Nicolas.

Alleen al het pad naar het Plage Saint-Nicolas is prachtig (© Médoc Atlantique).

8. Het grootste strand bij Arcachon: La Plage Pereire

Het bekendste en grootste strand van Arcachon is het Plage Pereire, met drie kilometer fijn zand en een prachtig uitzicht op het schiereiland Cap Ferret. Je parkeert hier gratis en kunt dan genieten van alle facetten van het strandleven, met surfen, zwemmen, fietsen over de fietspaden langs het strand of met de speeltuinen waar de kleine vakantiegangers snel nieuwe vriendjes maken.

Meer informatie: https://www.arcachon.com/en/offers/plage-pereire-arcachon-en-3339780/ 

Vrouw en kind zitten op het strand Plage Pereire en maken een zandkasteel.

Lekker genieten op het strand Plage Pereire tijdens je vakantie bij het Bassin d‘Arcachon (© G. Cassiau Agence Les Conteurs).

Vrouw en kind lopen door de duinen van Plage Pereire.

9. Een geheime tip voor natuurliefhebbers: het Plage de la Lette Blanche in Vieille-Saint-Girons

Dit is een verborgen juweeltje aan de kust van de Landes. Om dit heerlijke natuurlijke strand te vinden, volg je een onopvallend bordje vanaf de Route de Pichelèbe (D328). Als je met de fiets gaat, volg je gewoon het fietspad vanaf Vieille-Saint-Girons of Léon naar dit strand.

Zo kom je op deze heerlijke afgelegen plek met een prachtig landschap, ver weg van alle gewoel en stress. De omgeving is ook zeer geliefd bij wandelaars.

Gezinnen met kinderen genieten samen met surfers en bodyboarders van dit bewaakte strand en de zee. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Overigens kunnen ook personen met lichamelijke beperkingen van dit alles genieten, dankzij een Tiralo-strandrolstoel die onbelemmerde toegang tot het strand mogelijk maakt.

Meer informatie: https://www.cotelandesnaturetourisme.nl/bestemming/de-7-stranden-van-cote-landes-nature-en-surf/strand-van-de-lette-blanche/ 

3 surfers lopen naar de golven van Plage de la Lette Blanche.

De golven tegemoet op het afgelegen strand Plage de la Lette Blanche (CLNT © Sophie Pawlak)

10. Zonsondergang op het strand van Lac de Biscarrosse

Niet alleen de eindeloze oceaanstranden bij de badplaats Biscarrosse zijn legendarisch. Ook de vele meren landinwaarts van de zogeheten Zilverkust (Côte d’Argent) hebben stranden met fijn zand en een prachtig decor. In de achtergrond liggen de majestueuze pijnboombossen van Les Landes, waar je op de vele paden te voet en op de fiets geniet van de weldadige boslucht.

Op en rondom de kalme meren vind je vele mogelijkheden om je vakantie meer of minder actief door te brengen, met zeilen, surfen, paddleboarden, vissen en nog veel meer. En om je vakantiedag vol belevenissen in stijl af te sluiten, krijg je er een romantische zonsondergang op het strand langs het meer bij.

Meer informatie op Biscarrosse

Kleurrijke avondhemel aan het meer van Biscarosse.

Idyllische avondhemel aan het meer van Biscarrosse (©Alain Vacheron, Bisca Grands Lacs)

11. Beschut strandplezier direct bij de stad: La Grande Plage van Saint-Jean-de-Luz

De Baskische havenstad Saint-Jean-de-Luz biedt niet alleen een spannende geschiedenis, Baskische architectuur en een diverse en heerlijke keuken. Je vindt hier ook een strand midden in de stad!

Op slechts twee minuten lopen van het Place Louis XIV en de haven ligt het Grande Plage. Het strand is niet alleen populair bij inwoners en vakantiegangers vanwege het fijne zand, maar ook vanwege het kalme water. Drie havenhoofden beschermen de baai tegen de golven van de Atlantische Oceaan, waardoor het strand een ideale plek is voor gezinnen met kleine kinderen.

Meer informatie op Saint-Jean-de-Luz

Luchtfoto van de baai van Saint-Jean-de-Luz.

De beschutte ligging van de baai garandeert een kalme golfslag op het strand van Saint-Jean-de-Luz (© Farid Makhlouf).

12. Koffie met uitzicht op het strand: Le Port Vieux in Biarritz

Ook in Biarritz combineer je sightseeing in de stad heel eenvoudig met een middagje op het strand. Je loopt gewoon de trappen van de Esplanade de la Vierge af en je staat op het Plage du Port Vieux – een kleine baai tussen de Rocher de la Vierge rechts en de rotsen van de Côte des Basque links. Door zijn ligging is de baai beschut tegen wind en golven, zodat je ook met kleine kinderen kunt rekenen op een ontspannen verblijf op het strand. Je vindt hier ook nog een café, op de rots die in het water uitsteekt.

Mocht je Biarritz bezoeken in de winter, wees dan niet verbaasd als je zwemmers het koude oceaanwater ziet trotseren. Sinds 1929 nemen de onverschrokken leden van de zwemvereniging Ours blancs op dit strand elke dag een duik in de zee!

Meer informatie op Biarritz Pays Basque

Luchtfoto van Plage du Port Vieux Biarritz.

Plage du Port Vieux Biarritz: een klein paradijselijk strand vlakbij de stad (© Photo Bernard)

Titelbeeld: Plage Saint-Nicolas (© Médoc Atlantique)