De havenstad La Rochelle aan de Franse Atlantische kust is populair bij sportievelingen en toeristen die op zoek zijn naar frisse zeelucht, een opmerkelijk cultureel erfgoed, beschermde natuur en een ontspannen levensgevoel. Vanwege de vele gevels van kalksteen wordt La Rochelle ook wel la ville blanche (de witte stad) genoemd. Dit is de perfecte basis voor uitstapjes naar de Vendée, het Marais Poitevin, Rochefort en naar de eilanden Île de Ré, Île d‘Oléron en Île d’Aix.

La Rochelle: wat je niet mag missen

Zien: de oude haven (Vieux Port) met de beroemde torens van La Rochelle, het aquarium, de jachthaven Port des Minimes. 

Proeven: mouclade Charentaise, een gerecht met bouchot-mosselen uit Esnandes, met saffraan en room (en liefst ook een scheutje pineau!); de beroemde pineau des Charentes en cognac, bijvoorbeeld uit het huis Normandin Mercier.

Niet missen: de overdekte markt (le marché central) uit de 19e eeuw (marktdagen woensdag en zaterdag), de bijzondere wijk Saint-Nicolas.

Je ochtend in La Rochelle

De drie torens tour Saint-Nicolas, tour de la Chaîne en tour de la Lanterne bij de oude haven van La Rochelle zijn kenmerkende historische oriënteringspunten. Ze werden ruim 800 jaar geleden gebouwd en in 1879 aangemerkt als monumenten. Begin hier je dag met een bezichtiging en snuif de middeleeuwse sfeer op. Vanaf de torens heb je een adembenemend panoramisch uitzicht van 360 graden op de Atlantische Oceaan en de oude haven van La Rochelle. 

Neem daarna de elektrische veerboot (met zonnepanelen) een mini-cruise richting jachthaven. Deze milieuvriendelijke en vooruitstrevende watertaxi vaart al sinds 2009 en vaart zo om de 15-20 minuten af. Hiermee vaar je langs het plage de la Concurrence, het parc d’Orbigny en de Richelieu-boei om vervolgens de digue du Nouveau Monde te ronden waarna de veerboot aankomt in de jachthaven. Meer informatie over de afvaarttijden: https://www.holidays-la-rochelle.co.uk/stay/to-move/take-the-ferry-and-the-sea-bus

Oude haven La Rochelle

Met de watertaxi ofwel de bus de mer, een veerboot op zonne-energie, ontdek je La Rochelle voor een redelijke prijs comfortabel vanaf het water. (Foto: Farid Makhlouf)

Je lunch in La Rochelle: drie tips

Le Panier de Crabes serveert heerlijke gerechten met zeevruchten.

La Yole de Chris (https://christophercoutanceau.com/en/la-yole-de-chris.html) is de strandbistro van Christopher Coutanceau, gelegen naast het driesterrenrestaurant dat zijn naam draagt. De eetgelegenheid met uitzicht op zee ligt aan het plage de la Concurrence en serveert gerechten met zeevruchten en vis van de visafslag van La Rochelle.

Voor stijlvol en duurzaam eten kun je terecht bij La Fabuleuse cantine.

Je middag in La Rochelle: aanbevolen activiteiten

Maak eens een ontspannende wandeling in het quartier du Gabut, het centrum voor street art in La Rochelle. In het waterrijke voormalige vissersdorp vind je kleurrijke houten huizen die een Scandinavische sfeer uitstralen. De levendige straatjes en kaden tellen vele restaurants, cafés, kunstgalerijen en ook fietsverhuurbedrijven.

Of zoek het buiten de stad, met een tocht langs het 24 km lange canal de Rompsay, dat tot aan Marans loopt. Je kunt het per kano doen of op de fiets over de schaduwrijke wegen langs het kanaal. Het nieuwste natuurreservaat, het marais de Tasdon, is gesitueerd in de voormalige zoutpannen en werd eind 2021 opengesteld na afsluiting van de werkzaamheden voor natuurherstel. Je kunt het 124 ha grote reservaat verkennen met een rondleiding en enkele van de 154 vogelsoorten en 330 plantensoorten bewonderen.

Gelegenheid tot ontspanningen of watersport vind je in La Rochelle op drie zandstranden.

  • La plage de la Concurrence, gelegen midden in de stad in de buurt van de vieux port.
  • La plage des Minimes: perfect voor watersporten zoals kajakken en paddleboarden, niet ver van de jachthaven en het grote parc des Pères, tegenover de vuurtoren phare du Bout du Monde.
  • La plage de Chef de baie is meer afgelegen en grenst aan een groot, beschermd grasveld dat een thuis vormt voor vele dieren en planten.

De achthoekige phare du Bout du Monde voor de plage des Minimes in La Rochelle werd in 2000 in gebruik genomen. (Foto: Guy RASKIN)

Het watersportcentrum aan het plage de la Platère in Angoulins biedt paddleboardtochten langs de kust. Bij deze beschutte baai aan de oceaan vind je ook een afgesloten bekken dat ideaal is voor beginnende paddleboarders. Van hieruit kan je paddletochten ondernemen langs de kust tot aan port du Loiron in het zuiden of naar pointe du Chay en de moerassen in het noorden.

www.cnangoulins.com 

Fietsen in La Rochelle

De fiets is een ideaal middel om La Rochelle te verkennen. (Foto: Farid Makhlouf)

Phare du Bout du Monde

De achthoekige phare du Bout du Monde voor de plage des Minimes in La Rochelle werd in 2000 in gebruik genomen. (Foto: Guy RASKIN)

Shoppen in La Rochelle

Shoppen La Rochelle

Een tas van zeildoek is een van de vele mooie souvenirs die je vindt in La Rochelle. (Foto: ©Esprit Voiles)

Esprit Voile ontwerpt en maakt tassen en andere accessoires van zeildoek in hun atelier in La Rochelle. Dit milieubewuste bedrijf streeft het principe van zero waste na.

https://www.espritvoiles.fr/ 

Souvenirs en originele geschenken uit La Rochelle vind je in de boetiekjes in het centrum. Slenter eens door de rue Saint Yon, de rue Saint-Sauveur of door Saint-Nicolas, waar je originele schatten van plaatselijke ontwerpers vindt.

Je avond in Les Sables d’Olonne

Bezoek vooral de bar La Guignette in de wijk Saint-Nicolas, waar in vroegere tijden de zeelieden het zeezout uit hun keel spoelden. Staand of zittend aan een vat kan je hier genieten van de specialiteit van het huis, la Guignette, een aperitief van wijn en vruchten. Wees op tijd: de bar opent vroeg in de middag en sluit op zijn laatst om 9 uur ’s avonds. Sluiting wordt aangekondigd door het luiden van een klok.

Les Petis Clous vlakbij de overdekte markt is een gezellig restaurant. Je vindt hier een internationale cuisine met producten vers van de markt en een wisselend menu.

Wat dacht je van een diner op het water met zonsondergang? Dat kan aan bord van de 16 meter lange catamaran Kapalouest. Een garantie voor een onvergetelijke avond!

www.kapalouest.com 

Les Ecologites

Een comfortabele en milieuvriendelijke overnachting in La Rochelle in Les Ecologites. (Foto: ©Les Ecologites)

Je overnachting in La Rochelle: een selectie van accommodaties

Les Ecologites, als je een zero waste-vakantie wilt.

https://lesecologitesdelarochelle.fr/ 

Camping Le lagon de la Prée in Saint-Laurent-de-la-Prée (Fouras les Bains)

https://www.lagondelapree.com/ 

Hôtel La Fabrique, direct aan de vieux port gelegen, vlakbij het aquarium van La Rochelle.

https://hotellafabrique.com/fr

Je reis naar La Rochelle: met de trein, de auto of het vliegtuig

Met het vliegtuig: vliegveld Nantes of Bordeaux.

Met de trein: 2,5 uur met de TGV vanaf Parijs naar het TGV-station Atlantique of met regionale treinen (TER) 

Met de auto: gratis parkeerplaatsen: parking Bernard Moitessier, parking Port des Minimes, parking de l’Esplanade des parcs

Met de kampeerauto: standplaatsen voor kampeerauto’s vind je hier: https://www.holidays-la-rochelle.co.uk/stay/campervans 
Meer informatie voor je volgende vakantie in La Rochelle vind je op https://www.holidays-la-rochelle.co.uk/  (in het Engels).

Titelfoto: ©F.Makhlouf – Destination Côte Atlantique