De zomerhitte vraagt om afkoeling met een fris drankje. Wat dacht je van een ijskoude pineaujito? Deze kleurrijke Franse zomercocktail uit de Charente-Maritime doet het goed bij elke feestelijke aangelegenheid. Perfect tijdens een hittegolf, lange zwoele zomeravonden en om ook thuis dat vakantiegevoel weer op te roepen. In dit blog vind je het eenvoudige recept voor de pineaujito. Even mixen en proost!

Een geliefde Franse cocktail: een heerlijk alcoholisch zomerdrankje

Het basisingrediënt van de pineaujito is de AOC-likeurwijn Pineau des Charentes. Deze echte allrounder uit het wijnbouwgebied Cognac is verkrijgbaar in wit, rood en rosé. Als aperitief, puur, goed gekoeld (6° C) en zonder ijs, smaakt hij net zo goed als met een goede blauwschimmelkaas, een chocoladedessert of meloen. Wil je tijdens je vakantie meer leren over de Pineau des Charentes? Bij diverse producenten kun je een rondleiding volgen en de Pineau proeven. Je vindt ze bijvoorbeeld in Château Montifaud, Château de Beaulon of bij Cognac
Normandin-Mercier. Op het domaine Guillon Painturaud mag je in een workshop zelfs je eigen Pineau-creatie mixen! Maar ook in cocktails staat de Pineau des Charentes zijn mannetje. In de pineaujito vormt hij samen met verfrissende munt en limoen een fris, alcoholisch zomerdrankje. De “mojito van de Franse Atlantische kust”, zogezegd.

Inschenken van een Pineaujito

Pineaujito: snel gemixt en gewoon heerlijk. © CNPC

Hier volgt het recept voor de pineaujito

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 5 cl witte Pineau des Charentes
  • 7 verse muntblaadjes
  • 6 stukjes limoen (in partjes of schijfjes)
  • 1 druppel Angostura bitters
  • 1 klein scheutje rietsuikersiroop (optioneel)
  • Bruisend mineraalwater

Bereiding

Meng de muntblaadjes en de limoen met de Angostura bitters en de rietsuikersiroop met een stamper in een longdrinkglas. Voeg de Pineau des Charentes toe. Voeg crushed ijs (of ijsblokjes) toe en roer kort. Vul aan met mineraalwater en versier het glas met een muntblaadje.
Bereidingstijd: 5 minuten

Op je gezondheid!

Titelfoto: © CNPC