Leestijd: 6 minuten

De badplaats Saint-Jean-de-Monts aan de Franse Atlantische kust staat bekend om 8 kilometer aan mooie, zacht aflopende zandstranden en zeewater van fantastische kwaliteit. Met 26 kilometer aan fietspaden en 30 kilometer aan wandelpaden biedt Saint-Jean-de-Monts een ideaal startpunt voor uitstapjes in de duinen, het moeraslandschap van het Marais breton-vendéen en de bossen van het Pays-de-Monts. Alles in je eigen tempo, natuurlijk.

In deze streek, een van de zonnigste aan de Franse Atlantische kust, geniet je in alle vrijheid van een eenvoudige vakantie, omringd door ongekend mooie natuur. Saint-Jean-de-Monts biedt namelijk onder meer: 

 • De Atlantische oceaan, zonder sterke stromingen en met zacht aflopende stranden
 • 9 uitgestrekte stranden met fijn zand
 • Een oorspronkelijk en beschermd duinlandschap
 • Een dennenbos waar je heerlijk wandelt in de schaduw van de zeedennen
 • Een moeraslandschap met uitgestrekte, schilderachtige natte graslanden

Wat je gewoon niet mag missen in Saint-Jean-de-Monts:

Boomklimparcours Explora Parc

Zoek hogere sferen op met het boomklimparcours Explora Parc in Saint-Jean-de-Monts. (Foto: Farid Makhlouf)

Zien: het openluchtmuseum Le Daviaud en de watertoren Kulmino van waaraf je een spectaculair uitzicht hebt.

Proeven: oesters, sardines, de brioche vendéenne tressée (gevlochten brioche), mosselen, gevogelte uit Challans (kip, eend), ragout de margates (inktvisragout), trouspinette en préfou als aperitief, aardappelen uit Noirmoutier, kikkerbilletjes, paling, jambon mogettes (ham met witte bonen) en de romige taart flan of fion maraichin

Niet overslaan: nordic walking, watersporten (kitesurfen en blokarten ofwel strandzeilen), Explora Parc (boomklimparcours en andere activiteiten voor het hele gezin), tochtjes met de elektrische step, fietsen

Ochtendactiviteiten in Saint-Jean-de-Monts

Paardenliefhebbers kunnen de dag beginnen met een lange rit over het zandstrand. Informatie hierover krijg je bij de manege Nelly’s Ranch in Saint-Jean-de-Monts.

Als je het liever je eigen voeten aan het werk zet, kun je het waterwandelen ofwel longe côte uitproberen. Dit kun je ervaren bij adaptform of in het Pôle Nautique de Notre-Dame-de-Monts.

Maar je kunt de ochtend ook gebruiken voor andere activiteiten in de buitenlucht – daarvoor ben je in het Pays de Saint-Jean-de-Monts echt op de ideale plek. Je vindt hier bijvoorbeeld het eerste trail- en nordic-walking-station aan de Franse kust, dat in 2019 werd geopend. En of je liefde nu ligt bij trailrunning of nordic walking, in Saint-Jean-de-Monts kun je het hele jaar door aan je conditie werken in een echt idyllische omgeving. Ontdek hier 12 routes met een totale lengte van 202 kilometer door bossen en duinen, of de 5 nordic-walking-routes met een totale lengte van bijna 46 kilometer.

Nordic Walking in Saint Jean de Monts

Een hoogtepunt voor alle liefhebbers van outdoorsporten: de trail- en nordic-walking-paden in Saint-Jean-de-Monts. (Foto: Farid Makhlouf)

Nordic Walking Saint Jean de Monts
Natuur Saint Jean de Monts

Drie aanbevelingen voor de lunch in Saint-Jean-de-Monts

Restaurant Le Balnéair – met uitzicht op zee
18 Esp. de la Mer, 85160 Saint-Jean-de-Monts
Tel.: +33 9 82 26 63 22
https://www.balneair.fr/english-page 

Restaurant aan de golfbaan met panoramisch uitzicht
https://www.golfsaintjeandemonts.fr/en/restaurant 

Le Farniente – aan het plage des Oiseaux
https://en.paysdesaintjeandemonts.fr/fiche/bar-le-farniente-en/ 

Het terras van Le Ponton in La Barre-de-Monts (nieuw in 2022)
Heb je al eens gehoord van de oesters van Cap Horn? Een echte aanrader, want ze wonnen goud op het Concours Agricole de Paris 2019. Op het terras van de oesterbar Le Ponton in La Barre-de-Monts krijg je de huîtres du Cap Horn direct aan het water geserveerd, elke dag van 10:30 uur tot 13 uur en van 16 uur tot 19 uur (behalve zondagmiddag). Les huîtres du Cap Horn is de geschiedenis van vier generaties die traditie en het plaatselijke savoir-faire hooghouden om de beste oesters aan te bieden. De huidige uitbater, Sébastien Vairé, zet zijn producten af in Europa, het Midden-Oosten en zelfs tot in Azië.
Le Ponton, 85550 La Barre-de-Monts, https://leshuitresducaphorn.com/?lang=en 

 

Middagactiviteiten in Saint-Jean-de-Monts

Voor de rest van de middag kun je kiezen wat je wilt doen: laat je betoveren door de fascinerende onderwaterwereld in het Aquarium de Biarritz en/of het Cité de l’Océan. Daarna kun je ronddwalen in de oude vissershaven Port des Pêcheurs en ontspanning zoeken op het strand Plage de Port Vieux. Of probeer zelf uit waarom Biarritz zo bekend staat: surfen! De surfscholen aan de Côte des Basques bieden lessen aan voor surfers van alle niveaus. Als je een aandenken aan Biarritz mee naar huis wilt nemen, zijn er genoeg typische Baskische souvenirs. Bijvoorbeeld de espadrilles, de baskenmuts en Baskische stoffen. Bij Lartigue 1910, Jean Vier of Artiga vind je beslist iets van je gading.
Openluchtmuseum Le Daviaud

Prachtig oorspronkelijk: in het openluchtmuseum Le Daviaud leer je alles over de geschiedenis van het Marais breton. (Foto: Farid Makhlouf)

Shoppen in Saint-Jean-de-Monts

In de brouwerij La Petite Ramonière in Notre-Dame-de-Monts kun je ambachtelijk gebrouwen bieren proeven, die zijn vernoemd naar de vogels die in de moerassen leven. De brouwerij gebruikt graansoorten die hier worden verbouwd. Eigenaren Ingrid en François werken nauw samen met boeren in de buurt en spannen zich in om de polder te behouden die een thuishaven is voor grutto’s.
La Petite Ramonière, 85690 Notre-Dame-de-Monts

De delicatessenwinkel Epicerie Notre Dame, die niet lang geleden is geopend, heeft een groot aanbod aan kostelijke gastronomische producten. Je vindt hier zoete en hartige delicatessen, kazen en wijnen, bieren en spiritualiën.
10 Rue de Saint-Jean-de-Monts, 85690 Notre-Dame-de-Monts

La Bicyclette jaune is een concept store met decoratieartikelen, accessoires en originele souvenirs uit Saint-Jean-de-Monts.
36 Avenue de la mer, 85160 Saint-Jean-de-Monts

Even toe aan een pause gourmande?  Breng een bezoekje aan pâtisserie Le Salon des Desserts of de nieuwe chocoladewinkel 20°NORD 20°SUD midden in het Marais breton. Hier wordt chocolade geproduceerd volgens het ‘bean to bar’-principe. Daarnaast worden er proeverijen en kookworkshops gehouden, evenals seminars over wijn en chocolade, terroirs en nog veel meer.

De avond in Saint-Jean-de-Monts

Het menu van het restaurant la Quich’notte biedt lokale specialiteiten zoals paling of kikkerbilletjes aan die worden geserveerd in een bourrine, een traditioneel gebouw dat typisch is voor het Marais breton.

Eindig je avond in een van de vele bars aan de Avenue de la Mer. Of kom tot rust met een aperitief en een ruime keuze aan Franse wijnen in het Art Café met uitzicht op zee (65 Esp. de la Mer, 85160 Saint-Jean-de-Monts).

Overnachten in Saint-Jean-de-Monts: een greep uit de accommodaties

 • Hotel Casita del Mar aan de rand van het bos bij de mooie, aan zee gelegen wijk Le Devallon
  13 Rue Pouvreau, 85160 Saint-Jean-de-Monts
 • Hotel Le Robinson, een gezinsvriendelijk hotel met restaurant niet ver van de markt
  28 Boulevard du Maréchal Leclerc, 85160 Saint-Jean-de-Monts

Je reis naar Saint-Jean-de-Monts: met de trein, de auto of het vliegtuig

Met het vliegtuig: naar het vliegveld van Nantes, daarna ongeveer 50 minuten rijden naar Saint-Jean-de-Monts.

Met de trein: neem de TGV Atlantique tot Nantes. Vanuit Nantes neem je SNCF-bus nummer 12 naar Saint-Jean-de-Monts of SNCF-bus nummer 13 naar La Barre-de-Monts – Fromentine.

Met de auto: ongeveer 4,5 uur rijden vanaf Parijs.

Met de touringcar: busstation Saint-Jean-de-Monts, 25 boulevard du Maréchal Leclerc, vlakbij de brandweerkazerne, tel.: +33 2 51 58 97 33.

Met de fiets via de Vélodyssée. Deze fietsroute is op zich al helemaal de moeite waard. Je kunt na het fietsen je avontuur voortzetten in je vakantiebestemming in de Pays de Saint-Jean-de-Monts.

Ga voor meer informatie voor je volgende vakantie in Saint-Jean-de-Monts naar de Engelstalige website van de Pays de Saint-Jean-de-Monts.

 

Strand van Saint-Jean-de-Monts

Het uitgestrekte strand van Saint-Jean-de-Monts met de Estacade, de 400 m lange pier die tot er in de Atlantische Oceaan reikt. (Foto: Farid Makhlouf)

Titelfoto: Farid Makhlouf