Leestijd: 2 minuten
Vers, lekker, heel eenvoudig en echt Frans: dit recept voor sardinerillettes uit de Vendée maak je in een handomdraai. En het valt gegarandeerd in de smaak bij je gasten! Deze viscrème van sardines doet het uitstekend in een buffet en is perfect als amuse-bouche, voorgerecht of lekker tussendoortje.

Het hoofdingrediënt – sardines, bien sûr – komt van de Franse Atlantische kust, of liever gezegd uit de Vendée. Met name Saint-Gilles-Croix-de-Vie staat bekend als thuishaven voor de sardinevisserij en je zou kunnen zeggen dat deze vis deel uitmaakt van het DNA van deze charmante havenstad.

De sardine uit Saint-Gilles-Croix-de-Vie werd bijvoorbeeld als eerste wilde vis bekroond met het Label Rouge en leverde de gemeente bovendien nog de onderscheiding ‘Site remarquable du goût’ op. Daarnaast is de sardinevisserij in Saint-Gilles-Croix de-Vie in 2018 aangemerkt als immaterieel Frans erfgoed. Meer informatie over de sardine en andere culinaire specialiteiten aan de Franse Atlantische kust vind je hier.

Tip: sardinerillettes smaken uitstekend met een glas goed gekoelde rosé of witte wijn uit de Vendée (wijnbouwgebied Fiefs Vendéens).

Sardines Croix de Vie
Saint-Gilles-Croix-de-Vie is een waar paradijs voor liefhebbers van sardines.
© Farid Makhlouf

Zo eenvoudig is het recept voor sardinerillettes uit de Vendée

Bereidingstijd: 10 minuten
Recept voor 2 personen

Ingrediënten

  • 1 blikje sardientjes op olie
  • 1 kleine sjalot
  • 1 theelepel kappertjes
  • Piment d’Espelette
  • 100 g roomkaas
  • 3 stengels koriander (of peterselie, naar smaak)
  • groene olijven
  • 2 eetlepels citroensap

 

Bereiding

Snijd de sjalot en een theelepel kappertjes fijn. Meng de roomkaas met de gehakte koriander (of peterselie), sjalotjes, kappertjes, een snufje piment d’Espelette en citroensap. Breng op smaak met zout.

Voeg de sardines toe en meng/plet ze met een vork (laat enkele kleine stukjes over).

Garneer met schijfjes olijf en een korianderblaadje.

Bon appétit!

Heerlijke sardinenrilletes uit Frankrijk
Gewoon onweerstaanbaar: sardinerillettes uit de Vendée.
© Farid Makhlouf
Titelfoto: Farid Makhlouf.