Biarritz staat bekend als de wieg van de surfsport in Europa. Maar deze Baskische stad aan de Atlantische Oceaan straalt ook nog steeds de mondaine charme uit van het Frankrijk uit de 19e eeuw, de tijd dat keizer Napoléon III hier een zomerresidentie liet bouwen voor zijn vrouw Eugénie. Wil je een dagje doorbrengen in Biarritz met een goede bucketlist? In dit artikel geven wij onze suggesties voor een geslaagde uitstap. Natuurlijk heeft de stad meer te bieden dan je in één dag kunt zien en beleven. Kom dan gewoon nog een keer, als je meer tijd hebt!

Biarritz: wat je niet mag missen

gâteau basque: een echte specialiteit
Alleen echt met het Baskische kruis: de gâteau basque van Maison Pariès is een van de typische specialiteiten uit deze regio. © F. Makhlouf
Zien: het Aquarium de Biarritz en de Cité de l’Océan

Proeven: Bayonne-ham (BGA), mouchous en gâteau basque van het Maison Paries, piment d’Espelette (BOB)

Niet missen: vuurtoren van Biarritz, Rocher de la Vierge, Côte des Basques

Je ochtend in Biarritz: wandelen langs de Atlantische Oceaan

Madonna beeld op Rocher de la Vierge
Het witte Madonna-beeld kijkt vanaf de Rocher de la Vierge uit over de Atlantische Oceaan. © F. Makhlouf

Een goed startpunt van je dag in Biarritz is de vuurtoren, de Phare de Biarritz (60 B Esp, Espl. Elisabeth II). Vanaf de esplanade heb je een fantastisch uitzicht op de stad en de zee. Je kunt de Phare de Biarritz overigens ook bezichtigen, maar alleen in het weekend van 14 – 18 uur.
Van hieruit loop je verder langs het hoofdstrand (Grande Plage) naar een van de kenmerkende monumenten van de stad: de Rots van de Maagd, de Rocher de la Vierge, met de brug die Gustave Eiffel bouwde tussen de klip en de wal. Je hebt ondertussen al zo ongeveer 2,5 kilometer gewandeld.

Je middag in Biarritz: de markthallen – een paradijs voor fijnproevers

Na deze wandeling heb je zo rond het middaguur wel behoefte aan een lekkere pauze. De markthallen van Biarritz bieden je in het kort een overzicht van de specialiteiten van het Baskenland: slenter gewoon van stalletje naar stalletje en proef overal wat van het bonte aanbod. Zin in een stuk jambon de Bayonne ? Sla zeker niet de specialiteiten met de rode chilivrucht piment d’Espelette over. Zoetekauwen gaan voor de chocoladespecialiteiten, de mouchous en de gâteau basque van het Maison Paries.

Bezoek de Markthallen van Biarritz
Het Baskenland staat bekend om zijn hammen, vooral de jambon de Bayonne (BGA). © F. Makhlouf

Je namiddag in Biarritz: aquarium of surfen en shoppen

Voor de rest van de middag kun je kiezen wat je wilt doen: laat je betoveren door de fascinerende onderwaterwereld in het Aquarium de Biarritz en/of het Cité de l’Océan. Daarna kun je ronddwalen in de oude vissershaven Port des Pêcheurs en ontspanning zoeken op het strand Plage de Port Vieux. Of probeer zelf uit waarom Biarritz zo bekend staat: surfen! De surfscholen aan de Côte des Basques bieden lessen aan voor surfers van alle niveaus. Als je een aandenken aan Biarritz mee naar huis wilt nemen, zijn er genoeg typische Baskische souvenirs. Bijvoorbeeld de espadrilles, de baskenmuts en Baskische stoffen. Bij Lartigue 1910, Jean Vier of Artiga vind je beslist iets van je gading.
De oude vissershaven Port des Pecheurs
De oude vissershaven Port des Pêcheurs is een oude stadswijk met charmante huisjes. © F. Makhlouf
Bezoek het strand Plage de Port Vieux
Plage de Port Vieux: een strand midden in een prachtig landschap. © F. Makhlouf
Het heerlijke strand van Côtes des Basques
Het strand Côte des Basques in Biarritz © F. Makhlouf
Ontmoet het kleurrijke Baskenland
Het Baskenland houdt van kleur: dat zie je aan de typisch Baskische stoffen. © F. Makhlouf

Je avond in Biarritz: hippe restaurants, bars en onderkomens voor alle wensen

Na zoveel belevenissen in Biarritz wil je natuurlijk ook je dag mooi afsluiten. Bijzonder aanbevolen zijn bijvoorbeeld het restaurant Epoq (duurzaam menu met producten uit de regio) of het veganistische restaurant Xuxu. En daarna kun je de avond afsluiten in de wijnbar met de mooie naam Retour Verre le futur.

Als je dan na een lange dag in Biarritz alleen nog maar moe maar voldaan in een bed wilt duiken, zijn er hier nog een paar aanbevelingen:

Je reis naar Biarritz: met de trein, de auto of het vliegtuig

Met de auto: over de snelwegen A63 of A64 (afrit 4)

Gratis parkeerplaatsen in Biarritz:
Jai Alai d’Aguiléra, Floquet (Avenue Charles Floquet), Hippodrome des Fleurs, Gare SNCF (centraal station), Atabal (Allée du Moura), Phare de Biarritz, Lac Marion, Plage Marbella et Milady, Club Hippique

Oplaadpalen voor elektrische auto’s in Biarritz:

  • Parkeerplaats Beaurivage (aan de kant van de Avenue Beaurivage)
  • Parkeerplaats Floquet (aan de kant van het Centre des Impôts)
  • Rue Raoul Follereau (aan de kant van het Square F.Hirogoyen)
  • Boulevard d’Augusta (voor huisnummer 10) – Kleber
  • Rue Gambetta (voor huisnummer 42)

Met de trein: 2 uur met de TGV vanaf Bordeaux en 4 uur vanaf Paris Montparnasse. Kijk voor meer informatie op www.voyages-sncf.com

Vliegvelden in de buurt: Aéroport Biarritz Pays Basque, https://biarritz.aeroport.fr/en/

Meer informatie voor je volgende vakantie in Biarritz vind je op de website van het toerismebureau van Biarritz en op de website van Biarritz-Pays Basque (beschikbaar in het Frans, Engels, Duits en Spaans).

Zo mooi is Biarritz:

Titelfoto © Emmy Martens