De Franse Atlantische kust biedt natuurlijk heerlijk lange zandstranden en een ongekend mooie oceaan. Maar niet alleen op de stranden kun je het alledaagse tumult ontvluchten, onthaasten en tot rust komen. Na een dag vol activiteiten in de zonneschijn vind je aangename afwisseling in de vele natuurgebieden: hier geniet je aan fantastisch mooie meren in de koele schaduw van oude bomen van de rust, de geluiden van de natuur en van talloze vogelsoorten in hun natuurlijke leefgebied. Hier beleven jong en oud gegarandeerd onvergetelijke momenten!

Vogelexpeditie op de boot in het Bassin d’Arcachon en een bezoek aan het vogeleiland Île aux Oiseaux

Aan boord van een traditioneel schip, een zeilboot of een catamaran bewonder je het fantastische landschap van het Bassin d’Arcachon vanaf het wateroppervlak. In dit beschermde zeereservaat vaar je langs oesterbanken en de dorpjes van de oestervissers. Maak een tussenstop aan de beroemde zandbank Banc d’Arguin, met de Dune du Pilat in de achtergrond. Een hoogtepunt voor ervaren vogelkenners en degenen die dat willen worden, is een tochtje met een kleine boot naar het Île aux Oiseaux met daarop twee paalhutten, de cabanes tchanquées. Dit vogeleiland is sinds 2004 een beschermd natuurgebied en maakt samen met het Bassin d’Arcachon deel uit van het Natura 2000-gebied Bassin d’Arcachon et Cap Ferret. Ook de Leyre-delta aan het Bassin d’Arcachon, een waar paradijs voor onze gevederde vrienden, is een pleisterplaats aan een van de belangrijkste vogeltrekroutes in Europa. Dit punt, waar zich het zoete water van de rivier en het zoute water van de Atlantische Oceaan vermengen, vormt daarnaast een ideale biotoop voor vele andere diersoorten.

 

Een zeilboot in de baai van Arcachon in Frankrijk.

Op een tocht met een zeilboot beleef je de vogelwereld in de baai van Arcachon vanaf het water.
© Bruno Bertin

Boottochten in het Bassin d’Arcachon:

Aanbieders:

Meer informatie: https://www.arcachon.com/en/tourism/activities/boat-trips/ 

Marais d’Orx en het natuurgebied Etang Noir in Les Landes

Een vrouw en kind kijken uit over de wateren van de moerassen van Marais d’Orx.

In de moerassen van Marais d’Orx kun je vele soorten watervogels observeren.
© Sébastien Chebassier

Het Marais d’Orx, gelegen in het zuidwesten van het departement Landes, is het laatste grote beschermde wetland aan de kust van Nouvelle-Aquitaine. Het ongeveer 800 hectare grote gebied is sinds 1995 beschermd en maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden, Natura 2000. Oorspronkelijk werd het onder Napoleon III drooggelegd ten behoeve van de landbouw. De voormalige polder is omringd door kanalen en is een toevluchtsoord voor vele trekvogels, die hier rust en voedsel zoeken. Het Marais d’Orx is een mozaïek van biotopen, zoals open water, wilgenbosjes, weidelanden en riet- en bieslanden. Je vindt hier veel diverse vogelsoorten, met onder meer lepelaars, visarenden en wulpen. In de winter tref je hier ook grauwe ganzen aan. Daarnaast is het ook een ideaal gebied voor andere diersoorten zoals de Europese moerasschildpad, smaragdhagedissen en de Europese nerts.

Het 52 hectare grote natuurgebied Étang Noir (‘zwarte plas’ in het Nederlands) ligt bij Seignosse. Hier ontdek je op vlonderpaden de typische biotopen van Les Landes, van broekbossen via veenland tot aan beken en natuurlijk de Étang Noir, waaraan het natuurgebied zijn naam ontleent. De plas, met het diepe water en de modderige bodem, is omgeven door een schaduwrijk moerasbos dat de geheimzinnige sfeer van dit indrukwekkende oord versterkt.

Marais d’Orx

1005, Maison du Marais
40530 Labenne Ville

 • Dagelijks geopend voor bezoekers
 • Openingstijden van het informatiecentrum Maison Béziers:
  • Juli/augustus: dagelijks van 9-19 uur
  • September: dagelijks van 9-12:30 uur en van 14-17 uur
  • In de overige maanden: dinsdag t/m vrijdag 9-12 uur en 14-17 uur, zaterdag/zondag 14-17 uur

Meer informatie: https://www.landes-vakantie.com/ 

 

Natuurgebied Étang Noir

600 avenue du Parc des Sports
40510 Seignosse

 • Geopend van 6 juli t/m 27 augustus (met uitzondering van 14 juli)
 • Excursie na reservering: dinsdag t/m vrijdag 10-11:30 uur (max. 9 personen)

Meer informatie op de Facebook-pagina van het natuurgebied

Vogels observeren bij Rochefort, Charente-Maritime

Deze wandeling van 2,5 kilometer (ongeveer 30 minuten) voert je naar een plek die uniek is binnen Europa voor observatie van trekvogels: het lagunelandschap van de stad Rochefort. Natuurlijk staat Rochefort in de eerste plaats bekend om het Arsenal des Mers, met het fregat Hermione en de Corderie Royale. Maar ook natuurliefhebbers komen graag naar deze unieke plek aan de oevers van de Charente. Hier vind je een voorbeeld van efficiënt natuurbeheer, in een waterzuiveringsinstallatie waar het afvalwater van Rochefort op economisch en ecologisch verantwoorde wijze wordt behandeld. In de lagunes van de installatie groeit veel plankton, wat gedurende de jaargetijden veel watervogels van uiteenlopende soorten aantrekt. In de winter zie je er slobeenden, Noordse stormvogels en zeeduikers, in de lente en herfst zeekoeten, dwergmeeuwen, zwaluwen en nog veel meer.

Je kunt hier een excursie boeken met een professionele gids, die van alles kan vertellen over de werking van de lagune, de techniek, stroomopwekking en de betekenis van dit gebied voor de vogels.

Het Station de lagunage in Rochefort is een biotoop voor duizenden watervogels.

Het Station de lagunage in Rochefort is een biotoop voor duizenden watervogels. © lpo

La Station de lagunage in Rochefort

Espace Nature Place Colbert
17300 Rochefort

Excursies met gids:

  • Duur: 1,5 uur
  • Tarief: € 6 (€ 5 met reductie, gratis voor kinderen tot 10 jaar)
  • Verzamelpunt: parkeerplaats Station de lagunage, Route de Soubise, Rochefort
  • Aanmelden: Espace Nature, Place Colbert – Tel.: +33 5 46 82 12 44, E-mail: espace.nature@lpo.fr

Meer informatie:
https://www.station-de-lagunage.fr/en/
https://www.rochefort-ocean.com

Het vogelreservaat Marais Poitevin, een hoogtepunt voor natuurliefhebbers in de Vendée

Een vrouw staat naast een fiets in de natuur van het vogelreservaat in het Marais Poitevin.

Te voet of op de fiets: beleef de diversiteit aan vogels van dichtbij tijdens een bezoek aan het vogelreservaat in het Marais Poitevin.
© Le Ciré jaune

Les Oiseaux du Marais Poitevin: dat is het 8 hectare grote natuurgebied in het grote moeraslandschap Marais Poitevin, dat ook bekend staat als La Venise Verte ofwel ‘het groene Venetië’. De ruim 75 vogelsoorten die je in het vogelreservaat kunt vinden, worden beschreven op informatieborden langs de weg die door het gebied voert. En als je er toch bent, bewonder dan ook de veelsoortige flora van dit wetland. Aan het einde van de rondweg kun je de film Le Marais à tire d’aile bekijken, die je vanuit vogelperspectief een ander beeld op dit unieke landschap geeft.

Les Oiseaux du Marais Poitevin

Le Petit Buisson
79210 Saint-Hilaire-La-Palud

Le Petit Buisson
79210 Saint-Hilaire-La-Palud
www.oiseauxmaraispoitevin.com

Dagelijks geopend van 1 april tot en met de herfst-vakantie (na 15 september maandags gesloten)

Openingstijden:

  • 1 april t/m 15 september: 10-19 uur
  • 15 september tot aan het einde van het seizoen: 14:30-19 uur

Meer informatie: https://www.vendee-tourism.co.uk/distinctive-landscapes/marais-poitevin-and-green-venice


  Dicht bij de natuur in het regionale natuurpark Brière

  Het natuurgebied Brière bestaat uit kanalen, rietgordels en overstroomde weiden, waar je diverse soorten reigers en kluten aantreft. De beste manier om te genieten van dit rustige oord is met een tochtje op een traditionele schuit, een chaland, begeleid door een professionele gids. Startpunten voor deze excursies zijn de havens Port de Bréca in Saint-Lyphard en Port de la Chaussée Neuve in Saint-André-des-Eaux of het eiland Île de Fédrun.

  Parc naturel régional de Brière

  214 rue du Chef de l’île
  Île de Fédrun
  44720 Saint Joachim
  Tel.: +33 2 40 91 68 68

  Meer informatie: https://www.atlantische-loirestreek.com/ 

  Een gezin staat rond een zonnewijzer in het natuurpark Brière.

  Vanuit Port de la Chaussée Neuve in de buurt van Saint-Nazaire leiden wandelroutes je naar de moerassen in het natuurpark Brière. © A. Lamoureux

  Titelfoto: De cabanes tchanquées, hutten op palen, sieren de baai van Arcachon
  © David Remazeilles (Gironde-Tourisme)