Eerder lieten we je al kennismaken met bezienswaardige wijken in La Rochelle, Arcachon en Paimboeuf. Vandaag nodigen we je uit voor een bezoekje aan drie andere quartiers: slenter met ons mee in de havenwijk van Capbreton, de Marokkaanse wijk in Saint-Gilles-Croix-de-Vie en de Port Vieux in Biarritz, waar je het kleinste strand van de stad vindt.

Drie quartiers om heerlijk rond te slenteren:

1) Capbreton, de ‘stad van 100 kapiteins’

Al in de 14e eeuw kreeg Capbreton de bijnaam ‘de stad van 100 kapiteins’. En dat was niet zonder reden, omdat de stad toen al een zeer levendige en florerende vissershaven was. Tegenwoordig vind je hier een jachthaven die plaats biedt aan zo’n 1200 boten.

Een van de kenmerkende symbolen van Capbreton is de pier, genaamd l’Estacade, die zeer geliefd is bij wandelaars. Napoleon III, ook wel bekend als Lodewijk Napoleon, liet de pier bouwen tijdens het Tweede Franse Keizerrijk.

Als je verder slentert naar de Capitainerie kom je op de vismarkt, waar de beroepsvissers het hele jaar door hun vangst verkopen. Fijnproevers kunnen hier volop genieten van tong, dorade en pijlinktvis (die hier chipirons heten) tot heek, dors (jonge kabeljauw) en ombervis – en alles dagvers. De haven van Capbreton is ook een startpunt voor veel activiteiten op en rond het water: zeilen, tochtjes op zee, zeevissen, duiken, jetskiën en nog veel meer.

Een jachthaven in Capbreton aan de Atlantische Kust van Frankrijk
Jachten in de haven van Capbreton
© LAS

2) Het Quartier du Maroc in Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Twee mensen lopen langs een huis in Saint-Gilles-Crouix-de-Vie in Frankrijk.
De visserswoning la Maison du Pêcheur in Saint-Gilles-Croix-de-Vie
© Farid Makhlouf

Niet ver van de haven vind je deze door zeelieden gebouwde wijk met een labyrint van nauwe steegjes en stenen muren. De naam Quartier du Maroc, dat wil zeggen ‘Marokkaanse wijk’ is ontstaan nadat in de 16e eeuw nakomelingen van Moren uit Spanje zich hier vestigden, de zogeheten marocains. Middenin de wijk ontdek je de visserswoning la Maison du Pêcheur, waar je kunt zien hoe een visser hier leefde in de jaren 20 van de 20e eeuw.

Elk klein huisje in de Marokkaanse wijk heeft in alle bescheidenheid een eigen identiteit, een persoonlijk cachet. Alles herinnert hier aan het eenvoudige leven van de zeelui uit vroeger tijden. De huisjes zijn gebouwd om hofjes en worden gescheiden door nauwe steegjes. Alles wordt op zijn beurt weer door andere gebouwen en muren beschermd tegen de inwerking van het klimaat aan de kust. De Marokkaanse wijk ligt vlak bij de wijk Vieux Saint-Gilles, de oudste wijk van de stad.

3) Port Vieux, het hart van Biarritz

Als je toch in de elegante kustplaats Biarritz bent, kun je eigenlijk niet om een bezoekje aan de wijk Port Vieux heen. De straten in deze oude stadswijk voeren langs oude vissershuisjes en vanaf de boulevard bereik je via trappen de trots van deze wijk: het kleinste strand van Biarritz. Deze plek, omringd door arcades, herinnert nog aan de tijd van de walvisvaart, toen onder de arcadebogen walvistraan werd gewonnen. Rechts van het strand rijst de bekende Rocher de la Vierge op uit het zeewater. Deze klip, waarop een madonnabeeld staat, is sinds 1887 te bereiken via een ijzeren brug ontworpen door Gustave Eiffel. Aan de linkerzijde staat hoog op een rots de villa Goéland. Een bijzondere attractie zijn de onverschrokken leden van de legendarische zwemvereniging Ours Blancs (de IJsberen), die het hele jaar door in alle weersomstandigheden hier in de baai trainen.

Het strand en de zee in Biarritz aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Een idyllisch plekje met spectaculair uitzicht op de Rocher de la Vierge: het kleinste strand van Biarritz in de stadswijk Port Vieux
© Emmy Martens für Biarritz Tourisme

Bron titelfoto: De Estacade van Capbreton © CDT40