Leestijd: 5 minuten

Verrijk je mooiste dagen met bijzondere nachten

De milde Atlantische bries laat de bladeren ruisen, vogels fluiten hun ochtendzang. En boven alle gewoel op de grond breekt voor jou een nieuwe dag in je vakantie aan de Atlantische kust, want je hebt de nacht heerlijk ontspannen doorgebracht in een wel heel bijzondere accommodatie. Een vakantie in een boomhut is tegenwoordig heel trendy. In vele andere vakantieplaatsen langs de Atlantische kust vind je dergelijke originele onderkomens die je vakantie onvergetelijk maken. Of je nu een romantische vakantie voor z’n tweeën wilt (hoe lijkt je dit voor een huwelijksreis?) of een avontuurlijke vakantie met het gezin, hier kunnen je volledig ontspannen midden in de natuur.

Willen je de dagelijkse sleur ontvluchten en een originele vakantie beleven met de mensen waar je van houdt? Natuurlijk willen je echt genieten van die kostbare vakantiedagen, als het kan met een beetje comfort. Of misschien willen je opgaan in de natuur en echt even het dagelijks leven en het stadsgewoel vergeten? De Atlantische kust biedt niet alleen klassieke vakantieverblijven en campings met voor iedereen een onderkomen naar smaak, van staanplaatsen voor tent en caravan tot diverse opties voor luxueuze glamping. Ook de rechtgeaarde individualist vindt hier talloze verrassende accommodaties.

Midden in de natuur van Frankrijk: ecolodges en boomhutten

Voor wie ook in de vakantie milieubewust wil leven, met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk, biedt de Vendée bijvoorbeeld de ecolodge de la Ferme du Marais Girard. Hier zijn moderne, ruime accommodaties van glas (villa serre) of hout (ponton) opgetrokken, die zich onderscheiden door de milieuvriendelijke bouwwijze. Ideaal om er even helemaal uit te gaan.

Of misschien dromen jullie van een korte vakantie met z’n tweeën? In een andere accommodatie in de Vendée voel je je als een rups in haar cocon: de TerrAgora-lodges in Les Epesses zijn ware kunstwerkjes. Je waant je in een andere wereld in de eigenaardige vormen van deze verblijven, zoals bijvoorbeeld de Chrysalide. Deze boomhut doet dankzij het liefdevol getimmerde houtwerk denken aan een Fabergé-ei.

Hoog in de bomen overnachten kun je ook in Les Landes, bijvoorbeeld in de boomhutten Cabanes du Menoy -Léonie bij Léon of in de Cabane perchée Fuscia Pays Basque in Tarnos. Met z’n tweeën of met het hele gezin, je vindt hier allerlei mogelijkheden om je vakantie vanuit een heel ander perspectief te beleven.

Een houten accommodatie aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Coco Barn Wood Lodge © Landes Atlantique Sud

Bij Capbreton in Les Landes kun je even alles achter je laten in Le Coco Barn Wood Lodge . Dit houten huis ligt midden in de natuur op een grondstuk van maar liefst 6 hectare, met bossen, een rivier en weiden waarop ook jouw paard vakantie kan houden. De eigenaren Corenthine en Antoine bieden naast de accommodatie ook nog yoga- en surfcursussen en workshops meubelmaken aan.

Camping in Frankrijk: niet alleen tent en caravan

Misschien roept het idee van een vakantie in een houten hut beelden van ontbering en rugpijn op. Maar dan heb je de zogeheten ‘cabanes en bois’ nog niet geprobeerd, gezellige en zeer comfortabele houten hutten die je tegenwoordig op veel campings vindt. Dankzij de ecologische constructie is het binnenklimaat ook nog eens zeer aangenaam. Boek bijvoorbeeld de 32 m2 grote hut Sweetflower Premium op de camping Le Nauzan Plage in Vaux-sur-Mer, niet ver van Royan (Charente-Maritime). Heb je wat meer ruimte nodig? Dan zijn er ook nog de lodgetenten met 40 m2 woonoppervlak. De ideale accommodatie voor gezinnen met kinderen die een avontuurlijke vakantie zoeken, in alle comfort.

Twee houten huizen op een camping aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Sweetflower Premium © Camping Flower les Pins

Eveneens uit hout zijn de tweepersoons Canadese hutten of ‘cabadiennes’ op de camping Le Chaponnet (4 sterren) in Brem sur Mer (Vendée). In deze originele, ‘bare-bones’ vakantieverblijven vind je werkelijk niets wat overbodig is: hier ben je met z’n tweeën alleen met de natuur. Zo laat je alle onrust van je afglijden.

Een houten accommodatie in de avond in Frankrijk.
Glamping ZEN PREMIUM ‘s avonds © Camping Village de la Guyonniere Vendée

Wie echter het tegenovergestelde zoekt, heeft een heel goede optie in de luxueuze lodges op de 5-sterrencamping Village de la Guyonnière in Saint Julien des Landes (Vendée). Hier geniet je in de Zen-Premium-lodge niet alleen van airconditioning, maar ook van je eigen spa op het terras.

De 4-sterrencamping Flower Camping des Pins in Soulac sur Mer (Gironde) biedt met de Sweet Flower-lodges (Sweet Flower en Sweet Junior) privacy en veel ruimte voor het hele gezin. Het interieur van deze houten paalhuizen is opgesierd met accenten in pastelkleuren die de aangename sfeer nog versterken.

Twee houten accommodaties op een camping in Frankrijk.

Sweet Flower © Camping des Pins Soulac sur Me

Vakantieverblijven van Gîtes de France

Met liefde ingericht, modern en zeker niet zo maar ‘gewoon’: de vakantieverblijven (vakantiehuisjes dan wel vakantiewoningen) van Gîtes de France zijn zo individueel als de gasten. Hier een kleine greep uit het aanbod:

In de prachtige havenstad Les Sables d’Olonne in de Vendée heb je vanuit deze appartementen in de Résidence le Valparaiso, recht tegenover de Prieuré St Nicolas, een bijzonder en schitterend uitzicht op de havenmond en de baai van Les Sables-d’Olonne.

Meer informatie: https://www.gites-de-france.com/en/pays-de-la-loire/vendee/res-valparaiso-h85g010047 en https://www.gites-de-france.com/en/pays-de-la-loire/vendee/res-le-valparaiso-h85g010054

Misschien lijkt een vakantie in een grote, milieuvriendelijke stenen boerderij je iets? Dit huis in Saint Brevin-les-pins, een typerend gebouw in de Pays de Retz in Loire-Atlantique, is liefdevol gerestaureerd met traditionele materialen. Met een houten terras en een eigen omheinde tuin van 300 m² is dit een ideale plek om heerlijk te ontspannen. Bovendien ligt het niet ver van het strand en is daarmee een perfect startpunt voor fietstochten – waaraan deze accommodatie ook het label ‘Loire à vélo’ te danken heeft.

Meer informatie: https://www.gites-de-france.com/en/node/428529 

Andere ongewone accommodaties aan de Atlantische kust in Frankrijk van noord naar zuid:

Vendée:

  • Een tent als een cocon: Coco Sweet op de camping Le Caravan’Ile(5 sterren) in La Guérinière op Ile de Noirmoutier: https://www.caravanile.com/en/

Charente-Maritime:

Les Landes:

Pays-Basque:

  • Boomhutten in typisch Baskische stijl in Les Nids d’Hôtes in Cambo les Bains: http://www.lesnidsdhotes.com 
  • Stijlvolle joerten met privézwembad bij Daniel Housset, ANTZIKA in Arbonne: http://www.antzika.com/

En dan nog dit: op https://www.camp-online.nl/ heb je keuze uit vele campings aan de Franse Atlantische kust. Met de praktische zoekmachine op de site vinden je snel je volgende droomvakantie, die je daar ook gelijk online kunt boeken.

Bron titelfoto: TerrAgora Lodges in Les Epesses © Charlotte Goislot