Houd je van uitgestrekte stranden met beachclubs, surfscholen en gastronomie? Of zijn het eerder de natuurlijke, door dennenbossen omzoomde zandstranden, die je betoverd hebben? Wil je graag naakt zonnebaden? Of ben je op zoek naar een plek waar strandleven, cultuur en geschiedenis bij elkaar komen? Sommige stranden liggen in het hart van de kustplaatsen, met hun bars, restaurants, events en culturele aanbod direct om de hoek. Andere zijn meer afgelegen, in het hart van de ongerepte natuur.

Vakantie aan de Franse Atlantische kust is strandvakantie …

Vanzelfsprekend, want de eindeloze zandstranden bieden veel ruimte voor onvergetelijke vakantieherinneringen!

Of je nu¬†met kinderen¬†of ook¬†met je hond¬†op reis gaat – aan de Atlantische kust vindt iedereen een plek voor zijn of haar wensen en voorkeuren. Bij de barri√®revrije ‘Handiplages’ staat getraind personeel klaar om mensen met een beperkte mobiliteit te helpen en hen ook met plezier te laten zwemmen.

Deze plaatsen aan de Franse Atlantische kust moeten strandliefhebbers beslist leren kennen

Een vrouw is aan het strandzeilen in Saint-Brevin-les-pins aan de Atlantische Kust in Frankrijk.

Heel veel plezier in het zand: strandzeilen op het Plage de l’Oc√©an in Saint-Brevin-les-pins
© P. Beltrami

Wie¬†watersportactiviteiten¬†wil uitproberen of perfectioneren, is op het zandstrand¬†Plage de l’Oc√©an in Saint-Brevin-les-Pins (Loire-Atlantique)¬†aan het juiste adres: van strandzeilen en suppen tot surfen of windsurfen, alles is hier mogelijk. Het zacht glooiende strand biedt ook beginners ideale omstandigheden om te proeven van de meest veelzijdige watersportactiviteiten. Het zwemmen bij het strand staat natuurlijk onder toezicht. Met de activiteiten van de¬†strandclub ‘Les Pingouins’¬†hoeven ook kinderen zich geen moment te vervelen.

Vanuit het idyllische stadje¬†Saint-Gilles-Croix-de-Vie in de Vend√©e¬†– bekend om zijn sardienvisserij, maar ook om zijn prachtige stranden – bereik je ongeveer 20 kilometer verder naar het zuiden, net voor Les Sables d’Olonnes, het strand van¬†Les Granges. Op dit zandstrand heerst rust en natuur. Deze kuststrook is omgeven door duinen en heeft zijn woeste charme weten te behouden. Hier hebben ook viervoeters plezier: honden mogen aan de lijn op het strand. Tussen 1 juni en 30 september mogen ze tussen 12 en 19 uur echter niet het water in.

Een kitesurfer op het strand van Saint-Gilles-Croix-de-Vie aan de Atlantische Kust in Frankijk.

Watersporters kunnen rekenen op perfecte omstandigheden voor kitesurfen aan de Grande Plage van Saint-Gilles-Croix-de-Vie.
© A. Lamoureux-Vendée Expansion

Villa’s aan het strand van Royan in Frankrijk.

De villa’s in de stijl van de belle √©poque liggen direct aan het zandstrand en zijn kenmerkend voor Royan
© A. Lamoureux

Het strand Plage de l’Anse de la Croix op het Ile d’Aix in Frankrijk.

Het strand Plage de l’Anse de la Croix op het Ile d’Aix is zeer idyllisch.
© Julie Paulet

In Royan (Charente-Maritime) geniet je vanaf het 2.600 meter lange zandstrand Plage de la Grande-Conche van adembenemende vergezichten in alle richtingen; over de brede Atlantische Oceaan, zijwaarts zie je het levendige havencentrum met zijn restaurants, ijssalons en kleine boetiekjes en achter je vormen de prachtige huizen van de belle époque het stadsbeeld. 

Het strand¬†Plage de l’Anse de la Croix op het Ile d’Aix¬†is een fijn zandstrand, onafhankelijk van de getijden, met uitzicht op het beroemde Fort Boyard. In de zomermaanden juli en augustus is het strand bewaakt en staat het garant voor zorgeloos zwemplezier.

Der Strand Plage de l'Anse de la Croix auf der Ile d'Aix

Het strand Plage de l’Anse de la Croix op het Ile d’Aix is zeer idyllisch.
© Julie Paulet

Aan het¬†strand van Soulac-sur-Mer (Gironde)¬†kun je echt ontspannen. En direct daarachter wacht een eeuwenoude badplaats met een rijke geschiedenis op je. Soulac-sur-Mer wordt ook wel ‘stad van de 500 villa’s’ genoemd. De basiliek Notre-Dame de la Fin des Terres staat op de Unesco-werelderfgoedlijst als onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago. Kenmerkend voor Soulac zijn ook de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in de duinen.

 

 

Een man en een jongen laten voetstappen achter in het strand aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Sporen in het zand … op het strand van Soulac
© Isabelle Magendie / Médoc Atlantique

Twee surfers lopen richting het strand van Le Porge in Frankrijk.

Zeer populair bij strandliefhebbers: het strand van Le Porge
© Sabine Perbos

Verder ten zuiden van de Gironde ligt¬†Le Porge, slechts 10 minuten van het Bassin d’Arcachon. Vanaf hier kun¬† je veel uitstapjes maken. Gezinnen waarderen de rust op de stranden van Ar√®s, Andernos-les-Bains of Lanton. Ook de stranden van¬†Lacanau Oc√©an¬†of¬†Naujac-sur-Mer¬†zijn zeer familievriendelijk.

Het onbewaakte strand Plage Les Cantines tussen Le Verdon en Soulac-sur-Mer is te bereiken vanaf het fietspad. Dit strand is echt iets bijzonders: vele jaren geleden vormden zich hier natuurlijke waterbassins, gescheiden van de oceaan door een smalle duinenstrook. Tegenwoordig kun je er echter niet meer in zwemmen. Deze idyllische plek zal je fascineren. Aan de andere kant geniet je van het uitzicht op de majestueuze vuurtoren van Cordouan, recht voor je!

 

 

De waterbekkens bij het Plage les Cantines in Soulac-sur-Mer in Frankrijk.

Een natuurfenomeen: de waterbekkens bij het Plage les Cantines in Soulac-sur-Mer
© Médoc-Atlantique

De monding van de Courant d’Huchet in de Atlantische Oceaan.

De monding van de Courant d’Huchet in de Atlantische Oceaan vormt een fascinerend landschap.
© Sébastien Chebassier

Fietsen geparkeerd langs het strand van Mimizan aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Fiets parkeren en hup de golven in, zoals hier op het strand van Mimizan.
© Y. Espiaube

Les Landes is met zijn 106 kilometer fijne, uitgestrekte zandstranden perfect voor watersporters, gezinnen en natuurliefhebbers! De¬†Surfspots Capbreton, Hossegor en Seignosse¬†zijn internationaal bekend. Hossegor wordt ook wel de Franse surfhoofdstad genoemd. De bekendste spots zijn ‘Nord’, ‘La Gravi√®re’ of ‘Les Culs-Nuls’ (tevens, zoals de naam al aangeeft, een bolwerk voor nudisten).

De¬†stranden van Moliets-et-Ma√ʬ†vormen het begin van de natuurlijke kust van les Landes met zijn grote bossen en uitgestrekte landschappen. Ontdek ook verderop in het noorden het enorme strand¬†‘Plage Centrale’, met zijn zandbanken en de monding van de Courant d’Huchet¬†– deze unieke plek zal je inspireren!

Ook beroemd om hun zandstranden zijn de badplaatsen Vieux-Boucau, Mimizan en Biscarrosse, die ook aan de kust van Les Landes liggen.

Het 3 kilometer lange¬†strand van Hendaye¬†is het grootste fijnzandstrand van de Baskische kust. Beginnende surfers kunnen hier gemakkelijk hun eerste pogingen op de plank wagen. Het strand van Hendaye is een ‘Handiplage‘, wat betekent dat ook mensen met beperkte mobiliteit hier heerlijk kunnen zwemmen. Een team van getrainde mensen begeleidt ze bij het zwemmen. Er staan hier in totaal 6 TIRALO-rolstoelen klaar, waarmee gemakkelijk over het zandstrand kan worden gereden. Achter het strand loopt de boulevard ‘Boulevard de la mer’ met ongeveer 70 neobaskische villa’s uit het begin van de 20e eeuw en hun typische gevels. De boulevard nodigt uit tot flaneren, hardlopen of fietsen. Het is een deel van het V√©lodyss√©e.

Uitzicht op het strand van Hendaye aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Het strand van Hendaye is een perfect strand voor gezinnen. Op het strand dat gecertificeerd is als ‘Handiplage’, kunnen ook mensen met beperkte mobiliteit genieten van zwemmen in de Atlantische Oceaan.
© OT Hendaye

Drie surfers met hun surfboard op een strand aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Anglet – een paradijs voor surfers
© RiBLANC

La Petite Californie de la c√īte basque‘ – klein Californi√ę aan de Baskische kust – zo wordt¬†Anglet¬†ook wel genoemd. En dat is zeer toepasselijk, want Anglet is met zijn 11 stranden (waarvan 8 bewaakt in de zomermaanden) een echt surfparadijs. Vanaf het strand¬†Plage de la Petite Chambre d’Amour¬†kun je genieten van een uitzicht op de vuurtoren, het¬†strand ‘Les Sables d’Or’¬†ligt direct naast de stad en wordt omgeven door een veertigtal bars en restaurants. In de zomer genieten bezoekers hier van talrijke events, zoals concerten, avondmarkten, vuurwerk, straatkunst en nog veel meer.

Zin in nog meer strandtips? Like onze Facebookpagina of volg ons op Instagram. Daar laten we je de mooiste plaatsen aan de Franse Atlantische kust zien!

Beeldbron coverfoto: Isabelle-Magendie / Médoc-Atlantique