Vakantie… dat is de tijd om eens rustig aan te doen en de hectiek en snelheid van het dagelijkse levenachter je te laten. Aan de Franse Atlantische kust vind je fantastische mogelijkheden om je slow-modus in te schakelen, zonder haast of tijdsdruk. Wij selecteerden negen activiteiten die je in pure slow tourism-modus kunt doen. Zo kun je de vakantiedrukte ontvluchten en in alle rust genieten van de schoonheid van de natuur, de cultuur en de culinaire specialiteiten van Frankrijk.

1. Ontdek het natuurreservaat Brière te voet, op het water of van bovenaf

De Port de Rozé in Saint-Malo-de-Guersac, in het hart van het regionale natuurpark Brière, is het startpunt voor alle natuurliefhebbers die rust en ontspanning in het groen zoeken. De nieuwe uitkijktoren van 24 meter hoog past bijna onopvallend in het landschap en biedt een uitzicht van 360 graden over de moerassen van Brière. Hier ervaar je de schoonheid van de natuur in al haar pracht.

Meer informatie: https://www.saint-nazaire-tourisme.nl/ontdekken/eropuit-in-de-natuur/de-natuur-in-de-briere 

Uitzicht vanaf de uitkijktoren over het regionale natuurpark Brière.

Uitzicht vanaf de uitkijktoren over het regionale natuurpark Brière (Foto: Destination Côte Atlantique – Farid Makhlouf)

2. Het openluchtmuseum Le Daviaud in La Barre-de-Monts

Het openluchtmuseum Le Daviaud wordt beschouwd als Musée de France. Gelegen midden in het Marais breton vendéen vertelt het over de menselijke activiteiten in een gebied dat oorspronkelijk bekend stond als vijandig: het moeras – of in het Frans: le marais.

Le Daviaud is de poort tot het marais en tegelijk ook een plaats van herinnering en bescherming. Hier kun je het opmerkelijke landschap en het architectonische erfgoed erin ontdekken aan de hand van traditionele gebouwen. Ook heeft het museum een collectie van ruim 900 gebruiksvoorwerpen, waarvan een deel wordt tentoongesteld.

Met een oppervlak van 6 hectare biedt Le Daviaud een gedetailleerde blik op het marais: van de geschiedenis tot de leefwijze van de bewoners, van de kunst en volkstradities tot de economische activiteiten en de natuurlijke hulpbronnen.

Meer informatie: https://www.ledaviaud.fr/the-outdoor-path/?lang=en 

Daviaud in het Marais breton vendéen.

Daviaud in het Marais breton vendéen (Foto: Le Daviaud – Florian Peroud)

3. Op de mountainbike door het landschap van La Tranche-sur-Mer

Stap op de mountainbike en ontdek het afwisselende landschap en de verschillende wijken van La-Tranche-sur-Mer. De 20 km lange route Circuit de Carvor voert je door het centrum (le Centre), La Grière, La Terrière en Le Phare. Je vervolgt je tocht over de strandpromenade met schitterend uitzicht op de oceaan en het Île de Ré en duikt dan het bos in, in de verkoelende schaduw van steeneiken en zeedennen. Op deze fietstocht maak je kennis met de rijke flora en fauna van het Marais Poitevin en geniet je van het uitzicht op de lagune van het natuurreservaat La Belle Henriette.

Meer informatie: https://www.latranchesurmer-tourisme.co.uk/experiences/a-thousand-different-things-to-explore-by-bike 

Frisse boslucht bij La Tranche-sur-Mer.

Frisse boslucht bij La Tranche-sur-Mer (Foto: Julien Gazeau)

4. Met de catamaran rondom Fort Boyard naar het Île d’Aix

Stel je dit eens voor: ’s ochtends stap je in de haven Port Sud in Fouras aan boord van de catamaran Rêvolt’. Deze unieke zeilboot vaart voornamelijk op de wind, maar heeft ook nog een elektromotor die het zachtjes kan voortstuwen. Vervolgens vaar je langs het indrukwekkende Fort Boyard naar het Île d’Aix, waar je een dag doorbrengt buiten de platgetreden paden van het ‘gewone’ toerisme. Caroline en Frédéric, twee ware zeeliefhebbers, hebben samen met hun enthousiaste team deze unieke catamaran gebouwd, die voor iedereen toegankelijk is voor de dagtochten die zij organiseren.

Meer informatie: https://boyard-croisiere.com/bateaux/catamaran-Revolt

Op een catamaran naar het Fort Boyard.

Op een catamaran naar het Fort Boyard (Foto: Boyard Croisière)

5. Yoga op het strand of in de vrije natuur

Versterk tijdens je vakantie aan de Franse Atlantische kust de verbinding tussen jouw geest en lichaam met yoga. Chaitya Yoga biedt een reeks yoga-cursussen aan voor beginners en gevorderden van alle leeftijden, zowel in groepen als individueel.

Het aanbod omvat lessen in verschillende yogatakken zoals het rustige en evenwichtige hatha-yoga, het dynamische vinyasa-yoga en Yin-yoga, dat pure ontspanning biedt. Daarnaast zijn er speciale yoga-cursussen voor vrouwen, die bedoeld zijn om de hormonen in evenwicht te brengen. Ook kun je hier cursussen rond pre- en postnatale yoga volgen.
Chaitya Yoga biedt verder ook nog unieke yoga-ervaringen aan zoals ‘Yoga en ethologisch paardrijden’, dat kortgeleden plaatsvond in de schilderachtige stallen van Sautuges au Temple.

Meer informatie: https://www.medocpleinsud.com/activite/chaitya-yoga/ 

Yoga in de open lucht.

Yoga in de open lucht (Foto: Chaitya Yoga)

6. Een feest voor de zintuigen rondom het Bassin d’Arcachon

Alain is een echte insider. Hij weet waar je in en rond het Bassin d’Arcachon de beste culinaire specialiteiten vindt en hij deelt die kennis graag met je. Tijdens deze ‘Food Tour Gourmand’ kun je de beste lokale producten proeven, maar ook prachtige plaatsen ontdekken en onvergetelijke ontmoetingen met de plaatselijke bevolking beleven. Dit feest voor de zintuigen kun je te voet afleggen of aan boord van een traditionele boot, een pinasse. In elk geval ontdek je verborgen plekjes en lokale specialiteiten van Cap Ferret en het Bassin d‘Arcachon. Als je het liever op eigen houtje doet, kun je dat ook doen met je gsm in de hand.

Meer informatie: https://bassin-arcachon.com/en/5-gourmet-tours-of-the-darcachon-basin/ 

Heerlijk smikkelen in het Bassin d’Arcachon.

Titelfoto: (Foto: Boyard Croisière)

7. Met de kano of stand-up paddleboard door het natuurparadijs Courant de Contis

Ontdek de ongerepte natuur van het Courant de Contis. In een kano of op een stand-up paddleboard is deze ongeveer 8 km lange tocht een onvergetelijk avontuur. Het Courant de Contis is een waar paradijs voor vele dier- en plantsoorten. Terwijl je op je gemak peddelt, zie je libellen rondvliegen en misschien kom je wel schildpadden, majestueuze blauwe reigers, roerdompen, ijsvogels en diverse soorten eenden tegen. Het waterrijke landschap biedt tegenwoordig ook plaats aan otters en Europese nertsen.
Ervaar hier de schoonheid van de natuur met de zachtroze bloemen van de hibiscus en het loof van de koningsvaren, die hier al ruim 180 miljoen jaar groeit.

Een kanotocht kun je boeken bij Atlantis Loisirs (vanaf € 36), een sup-tocht bij Max Respect (vanaf € 25).

Meer informatie: https://www.cotelandesnaturetourisme.nl/bezienswaardigheden-en-activiteiten/watersportactiviteiten/

Dat is pas onthaasten: suppen op de Courant de Contis.

Dat is pas onthaasten: suppen op de Courant de Contis (Foto: Sophie Pawlak)

8. Een echte bloemenzee: de Promenade Fleurie in Mimizan

Een waar bloemenparadijs vind je aan de Promenade Fleurie aan de oevers van het schilderachtige Lac d’Aureilhan in Mimizan. Meer dan 400 soorten bloemen en struiken vormen hier samen een indrukwekkende bloemenzee. Niet alleen trekt dit menselijke bloemenliefhebbers aan, maar het is ook een geliefd toevluchtsoord voor vogels zoals zilverreigers, blauwe reigers en eenden. De Promenade Fleuri is een prachtige bestemming in elk seizoen en op elk moment van de dag, alhoewel het er ’s ochtends vroeg het mooiste uitziet. Je kunt dit bloemenparadijs te voet verkennen of heel ontspannen aan boord van een traditionele Hawaïaanse uitleggerkano

Meer informatie: https://www.mimizan-tourisme.com/bouger/activite-pour-les-enfants/balade-pedestre-la-promenade-fleurie.html en https://www.tourismelandes.com/itineraire/a-mimizan-sentier-de-la-promenade-fleurie-itiaqu040fs0006e/ 

Het Lac d’Aureilhan bij Mimizan.

Het Lac d’Aureilhan bij Mimizan (Foto: Destination Côte Atlantique – Farid Makhlouf)

9. Met de tuktuk door het Frans Baskenland

Een unieke en originele manier om de schoonheid van het Frans Baskenland te ontdekken, is met een tuktuk. De chauffeurs brengen je naar de mooiste plekjes van Bayonne tot Saint Jean de Luz, via Biarritz, Anglet en Guéthary zodat je op je gemak allerlei bezienswaardigheden van het Pays Basque kan bewonderen.

De tuktuks zijn 100 procent elektrisch. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar maakt je tocht ook heerlijk stil en ontspannend. Je kunt ook een tocht met een bepaald thema boeken, zoals straatkunst, culinaire tochten door Bayonne of Saint-Jean-de-Luz of een romantische tocht bij zonsondergang. Afwisseling, plezier en ontspanning zijn gegarandeerd!

Meer informatie: https://tuktuk-paysbasque.com/ en https://www.biarritz-pays-basque.com/

Straatkunst in Bayonne.

Straatkunst in Bayonne (Foto: M. Prat)

 

Titelfoto: © Destination Côte Atlantique – Farid Makhlouf